Jozef Chovanec je novým trenérem fotbalistů slovenského Ružomberoku

Bývalý fotbalista a trenér pražské Sparty a české reprezentace Jozef Chovanec usedl do trenérského křesla čtvrtého týmu slovenské ligy MFK Ružomberok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jozef Chovanec

Jozef Chovanec | Zdroj: ČTK

Chovanec vykonával ve slovenském klubu funkci viceprezidenta pro sport a po špatných výsledcích prvního týmu, který na jaře ze tří duelů dvakrát prohrál, se posunul na post trenéra místo Jozefa Vukušiče.

Jozef Chovanec se narodil na Slovensku, ale drtivou většinu kariéry spojil s pražskou Spartou. Na Letnou přišel před sezonou 1978/79 a po ní odešel na dva roky do Chebu. Po návratu na Letnou hrál v rudém dresu do roku 1995. Pouze na dvě sezony si odskočil do nizozemského PSV Eindhoven, se kterým získal v roce 1991 mistrovský titul.

Se Spartou získal jako hráč osm titulů. V roce 1986 byl vyhlášen fotbalistou roku. V roce 1990 hrál za Československo na mistrovství světa v Itálii. Celkově odehrál v reprezentačním dresu 52 utkání.

Po ukončení hráčské kariéry působil na Letné i v pozici trenéra a manažera. Třikrát se stal nejlepším trenérem roku (1998, 1999, 2000) a se Spartou oslavil další dva mistrovské tituly. V roce 1998 převzal po Dušanu Uhrinovi post kouče českého národního týmu.

Brazilci před MS ve fotbale na poslední chvíli dokončují tři stadiony

Číst článek

V kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2000 neztratil ani jeden bod, ale na šampionátu, který se hrál v Nizozemsku a Belgii, český výběr nepostoupil ze skupiny. V roce 1999 byl vyhlášen druhým nejlepším reprezentačním trenérem na světě.

Po nevydařené kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2002 byl odvolán a na jeho místo nastoupil Karel Brückner. Na podzim roku 2002 usedl na lavičku Příbrami a v roce 2005 vedl ruský Krasnodar.

V roce 2006 se vrátil na Letnou do pozice prezidenta klubu a během dalších pěti let se ještě dvakrát stal trenérem Sparty. Posledním působištěm Jozefa Chovance před nástupem na Slovensko byly Spojené arabské emiráty.

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme