Evropská unie možná na Rusko uvalí i hospodářské sankce, naznačil Zaorálek

Kvůli záměru Moskvy připojit Krym by mohla Evropská unie uvalit na Rusko i hospodářské sankce. Připustil to český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. O reakci na další vývoj krize na Ukrajině budou ve čtvrtek jednat lídři členských zemí unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropští ministři zahraničí rozhodnou o případných sankcích pro vybrané představitele Ruska a Krymu

Evropští ministři zahraničí rozhodnou o případných sankcích pro vybrané představitele Ruska a Krymu | Zdroj: Reuters

Podle Zaorálka by mohli rozšířit seznam osob, na které už osmadvacítka uvalila cílené sankce, i o vysoce postavené členy ruské vlády. Ve hře je podle ministra ale i možnost ekonomických sankcí.

„Nevylučuji, že se premiéři dohodnou na tom, že budou rozšiřovat seznam, že přijmou nějaká rozhodnutí, která se týkají kontaktů mezi Evropskou unií a Ruskem do budoucna. Zároveň je možné, že otevřou i další témata a že se budou bavit o tom, jaká další opatření je možné vůči Rusku v této situaci využít,“ nastínil.

USA, Británie i Francie odsoudily Putinův projev. Hrozí dalšími sankcemi

Číst článek

Evropská unie Rusku už dříve pohrozila zavedením ekonomických sankcí, pokud se krize na Ukrajině dále zhorší. Podle řady zemí vyhrotil prezident Vladimir Putin situaci právě dnes, když podepsal smlouvu o přijetí Krymu a Sevastopolu do Ruské federace.

Podle diplomatů už unijní experti pracují na variantách, jaké ekonomické sankce na Rusko uvalit.

Ondřej Houska, krw, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme