Dobrovolní hasiči z Vysočiny jsou zoufalí ze stavu svých aut. Ta se rozpadají

Dobrovolní hasiči z Vysočiny lamentují nad stavem své zastaralé techniky. Zatímco se profesionální hasiči v Dukovanech radují nad novým moderním autem, například hasiči v Brtnici doufají, že jim při výjezdu zase něco neupadne. A že vůbec budou mít čím hasit, protože z cisterny jim dírou utíká voda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tatra 148

Tatra 148 | Foto: Wikipedia

„Houkačka nám upadla vloni před Jestřebím, když jsme jeli hasit. Pomalu nám odpadává skoro na každém výjezdu,“ komentuje stav Tatry 148 starosta Sboru dobrovolných hasičů v Brtnici na Jihlavsku Josef Pisk.

Auto pamatuje svou první jízdu z roku 1989, od té doby bylo v terénu už mockrát. Dobrovolní hasiči z Brtnice mají na okrese druhý největší počet výjezdů.

Přehrát

00:00 / 00:00

S dobrovolnými hasiči v Brtnici natáčela reportérka Olga Štrejbarová

Zasahují všude od ucpaných kanálů až k nehodám na dálnici a požárům. Někdy je technika zradí i na výjezdu.

„Bylo špatné čerpadlo, spravovalo se už mockrát. Tady se to rozpadá. Když člověk leze nahoru, musí při straně, jinak by se propadl,“ ukazuje Pisk na prorezlém autě.

Velký problém je podle hasiče díra v cisterně. „Když jedou na výjezd, tak musí mít plnou cisternu. Aby měli plnou nádrž, musí mít cisternu pořád napojenou na vodu,“ přidává se do rozhovoru starosta Brtnice Stanislav Jirků z ODS.

Dobrovolní hasiči už ho několikrát v nadsázce požádali o stříkačku s koňmi, prý bude spolehlivější.

V květnu oslaví brtničtí dobrovolní hasiči 140 let fungování. „Doufal jsem, že ji stihneme na oslavy repasovat a bude tady v plném lesku, ale protáhlo se to, takže prohraji sázku,“ dodává starosta.

Sice prohrál 5 litrů vína, zato se mu v zastupitelstvu podařilo prosadit přes milion korun na repasovaní staré rozpadající se tatry.

V nové auto v Brtnici nikdo ani nedoufá. Nejsvětlejší nadějí je možnost, že až někteří kolegové dostanou nové auto, to své staré jim přenechají.


Zvětšit mapu

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme