Jihomoravský kraj chce udržet Amazon v regionu. O investora stojí i Ostrava

Jihomoravský kraj připraví a nabídne společnosti Amazon další prostor pro její zamýšlenou investici v České republice. Rozhodovat o ní bude kraj, nikoli město Brno, protože nabízené pozemky budou krajské. O logistické centrum americké internetové obchodní společnosti stojí také Ostrava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký internetový obchod Amazon plánuje v Dobrovízi u Prahy postavit nové distribuční centrum. Na snímku ze 14. listopadu je objekt, který je již v provozu a těsně sousedí s bytovou výstavbou v obci

Americký internetový obchod Amazon plánuje v Dobrovízi u Prahy postavit nové distribuční centrum. Na snímku ze 14. listopadu je objekt, který je již v provozu a těsně sousedí s bytovou výstavbou v obci | Zdroj: ČTK

Záměr nabídnout Amazonu nové prostory pro výstavbu obřích skladů oznámil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Neuvedl ale, o jakou lokalitu jde.

„Jsem přesvědčen, že Amazon ještě má alternativu pro jižní Moravu a město Brno, s tou alternativou jako se záchrannou alternativou přichází Jihomoravský kraj. A já doufám, že na konci oné strastiplné cesty bude investice společnosti Amazon v České republice a bude zhruba 1500 nových pracovních míst na jižní Moravě,“ řekl Hašek.

Pokud americká firma nabídku přijme, krajské zastupitelstvo ji podle hejtmana schválí. Brněnští zastupitelé se opakovaně vyslovili proti stavbě obřího logistického centra.

Amazon v Brně nabízel více než 1500 pracovních míst a investici zhruba za 2,7 miliardy korun. Sklad by měl mít 95 000 metrů čtverečních.

Naposledy neschválili potřebné smlouvy s developerem CTP Invest a Ředitelstvím silnic a dálnic včera. Primátor Roman Onderka z ČSSD to označil za definitivní konec projektu. Plány na výstavbu distribučního centra Amazonu narazily na stávající územní plán Brna, který stavbu logistických hal nepovoluje.

Několik alternativních lokalit nabídla Amazonu i státní agentura CzechInvest. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) věří, že by Jihomoravský kraj mohl se svojí nabídkou uspět.

„Bylo zřejmé, že oni velmi stojí o to, aby jejich investice byla v blízkosti Brna, v blízkosti velké dálniční křižovatky. Byl bych hrozně rád, kdyby výsledkem tady toho počínání nebylo to, že ta investice odejde někam do blízkého zahraničí,“ poznamenal Mládek.

Ostrava nabízí desítky hektarů v Mošnově

Minimálně 80 volných hektarů v průmyslové zóně Mošnov nabízí společnosti Amazon město Ostrava. Primátor Petr Kajnar uvedl, že je s americkou firmou v kontaktu a s vedením se chce setkat, jakmile jeho členové přijedou do Česka.

Získat 1500 pracovních míst je podle něj jedinečná příležitost, i když jde o práci pro nepříliš kvalifikované zaměstnance.

„Druhá otázka je, zda-li pro Amazon je to z hlediska logistiky výhodná pozice. To je na nich. Pokud neuspějí v Brně, tak možná ty výhody, které v Mošnově jsou - že jsme připraveni jako všechny investory i tohoto maximálně podporovat - třeba převáží,“ řekl primátor Ostravy.

ČTK, Věra Pfeifferová, mta, Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme