Ministersvo zahraničí prověří situaci volyňských Čechů na Ukrajině

Zástupce českého zastupitelského úřadu v Kyjevě vyrazí za volyňskými Čechy na Ukrajinu. Do Žitomirské oblasti se za nimi vydá se dvěma policisty v sobotu a prověří, zda jsou v bezpečí. Na Ukrajinu se už chystá také zmocněnec ministerstva zahraničí pro krajany Karel Kühnl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volyň (Ukrajina)

Volyň (Ukrajina) | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

Česká republika čeká na první informace o počtech těch, kteří se kvůli nepokojům a dění kolem Krymu chtějí vrátit do Česka. Na úřady se s žádostí o pomoc v minulých dnech obrátil Spolek volyňských Čechů v Žitomirské oblasti. Podle něj se chce domů vrátit zhruba 40 rodin.

„Ruská armáda stojí na hranicích. Už je tu hodně vojáků, lidé nevědí, co můžou čekat,“ popsala situaci v oblasti předsedkyně krajanského spolku v Žitomyru Ema Snidevyčová a dodala, že lidé se tam bojí hlavně rostoucí kriminality:

Přehrát

00:00 / 00:00

Více k tématu zjišťovala redaktorka Květa Moravcová

„Je to u nás jako v Chicagu. Tomu rozbili hlavu, tam spálili obchod, auto. Lidi večer nikam nechodí, sedí doma.“

Jsou ale volyňští Češi skutečně v ohrožení? Informace o situaci v ukrajinské Žitomirské oblasti, kde jich žijí tisíce, se totiž velmi liší. Alexandr Sarnavský, volyňský Čech, který v Česku žije déle než 20 let a na Ukrajinu se často vrací, vidí situaci v Žitomirské oblasti jinak:

Volyňští Češi
Potomci českých přistěhovalců do carského Ruska, o jejichž situaci se vzhledem k situaci na Ukrajině zajímá česká vláda. Do Československa již v minulosti směřovaly dvě vlny krajanů z Ukrajiny. První vlna volyňských Čechů přišla hned po druhé světové válce. Druhá ji následovala v letech 1991 až 1993 v souvislosti s rozpadem komunistického bloku a také kvůli situaci po havárii jaderné elektrárny v Černobylu. (zdroj: ČTK)

„Argumentovat tím, že se tam rabuje, že je tam zvýšená kriminalita… Myslím si, že tomu tak není.“

Podle něj je dokonce možné, že i když mají volyňští Češi na návrat domů nárok, někteří z nich můžou rusko-ukrajinský konflikt využít.

„Někteří volyňští Češi to můžou použít jako záminku pro to, aby se přestěhovali do České republiky a získali tady trvalý pobyt a v budoucnu i občanství,“ míní.

Informace o tom, že by volyňští Češi byli v ohrožení, neměla podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD dosud ani Česká republika.

Květa Moravcová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme