Návštěvníci památníku v Letech uvidí nový model pracovního tábora

Nový model pracovního tábora ze druhé světové války je ode dneška k vidění v památníku v Letech u Písku. Návštěvníci si díky němu představí, jak tamní cikánský tábor zřízený nacisty vypadal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maketu si prohlédly i ženy, které patří mezi takzvané lidické děti

Maketu si prohlédly i ženy, které patří mezi takzvané lidické děti | Zdroj: ČTK

Model tábora vyráběli tři profesionální modeláři. Kromě ocelové konstrukce použili polyuretanové desky a tvrzený plast.

„Vandalům je odolný tak, že se jako by nedá zničit těleso toho modelu. Baráčky se nedají rukou odtrhnout, ale samozřejmě se to dá ulomit nebo klackem rozbít. To rozbijete dneska i náhrobky na hřbitově,“ vysvětluje spoluautor makety František Douda.

Letský tábor byl v období 1942 až 1943 vězením pro cikány, cikánské míšence a osoby žijící po cikánsku. V nelidských podmínkách tam čekalo smrt na 326 mužů, žen a dětí. Dalších 540 vězňů bylo posláno do vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau.

Představením modelu cikánského tábora zahájil Památník obětí romského holocaustu v Letech u Písku pátou návštěvnickou sezonu. Památku tří stovek mužů, žen a dětí připomínají i dvě nově vysazené lípy. Přispěli na ně dobrovolní dárci.

„Nápad vysadit lípy byl původně od sdružení antifašistů ze Semil. Peníze ještě úplně celé na účtu nemáme, až skončí sbírka, pak uvidíme, co se z toho uhradí,“ doplnila Renata Hanzlíková z Památníku Lidice, který o pietní areál v Letech pečuje.

Pietní místo je nyní až do října otevřeno denně od deváté do 17. hodiny.


Zvětšit mapu

Václav Malina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme