Výslechem znalce pokračuje u soudu přelíčení v kauze vlakového neštěstí ve Studénce

Na novojičínský soud se vrátila miniatura rozestavěného mostu nad železnicí. Po několikaměsíční pauze tam pokračuje hlavní líčení v kauze vlakového neštěstí ve Studénce. Rychlík Comenius narazil do zřícené mostovky téměř před šesti lety, zemřelo osm lidí, desítky se zranily. Výpověď znalce si přišli poslechnout pozůstalí, ze soudní síně ale odešli předčasně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maketa mostu ve Studénce u ostravského soudu

Maketa mostu ve Studénce u ostravského soudu | Zdroj: ČTK

„Je to šílená fraška, úplná nehoráznost,“ říká Lenka, které ve vlaku cestoval její osmnáctiletý syn. Nepřežil.

Bárky, podpěry, panelová rovnanina, podložky, zavětrování - termíny, kterým rozumí jen odborníci. Na pozůstalé je to příliš, zvedají se a odcházejí z jednací síně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud sleduje redaktorka Jana Jeckelová

„Bolest je šílená. Stále se s tím nemůžeme smířit,“ prozrazuje Lenka. „Kdyby to bylo alespoň trochu ukončené. Člověk by si od srdce oddychnul,“ přeje si.

Spolu s manželem Jaroslavem předčasně ze soudní síně odcházejí. „Jasně, tady se to nevyřeší. Tam budou stále řešit, že nějaký nosník spadl. Všichni se tam tomu smějí,“ odpovídá rozhněvaně Jaroslav.

Největší prohřešky podle znalce Milana Holického z pražského Vysokého učení technického byly už v oblasti zakládání: "Včetně uložení na vrstvách. Tady například vidíme panelové rovnaniny, které nebyly provázány,“ vysvětluje. Má dlouhý výčet chyb, kterých se měli stavaři dopustit.

Nový most ve Studénce. | Foto: Andrea Čánová

„Zatíží se to, noha už je trochu vychýlená, teď se to naklání. Vidíte, že se naklání základ a pak to spadlo,“ předvádí pád mostu znalec.

Projektant Jiří Vlach, který za Ostravské dopravní stavby, dnes Eurovii, nakreslil podpěrnou část mostu, jeho posudek odmítá: „Znalecký posudek je komplet vymyšlený. Víc k tomu nemám co říct.“

Souboj znalců a odborníků, výpočty, detaily - je to nekonečné, říkají rodiče Lenka a Jaroslav. Po téměř šestiletých tahanicích už chtějí klid, chtějí vědět, kdo udělal chybu. A věří, že tehdy stačilo nařídit výluku: „Bude to nekonečné, pokud se nezačne tohle řešit. Měli udělat výluku nebo snížení rychlosti vlaku," je přesvědčen Jaroslav.

S tím souhlasí i Radek Ondruš, právník subdodavatelské firmy Bögl a Krýsl: „My musíme přesně definovat, kdo nekonal svoji povinnost, kdo své povinnosti zanedbal. A to nejenom v tom, že tam někde vypodložil nějaké prkénko. Pokud by tam byly výluky, tak by to takhle nikdy nedošlo daleko a nebyli by mrtví.“

Výpověď znalce Milana Holického bude u barevné miniatury mostu pokračovat i dnes.

Studénka - základní údaje o tragické železniční nehodě, která se stala 8. srpna 2008 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme