Olomoucká radnice chce vyměnit osvětlení Horního náměstí, autor projektu to odmítá

Po třinácti letech chce olomoucká radnice vyřešit problém nedostatečně osvětleného Horního náměstí. Uvažuje proto o výměně stávajících lamp a počítá zatím s typizovaným osvětlením, které už dřív použila na okraji Dolního náměstí. S tím ale nesouhlasí autor projektu Horního náměstí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horní náměstí v Olomouci

Horní náměstí v Olomouci | Foto: Alena Vykydalová | Zdroj: Český rozhlas

Architekt Jan Šépka navrhl typ nepřímého osvětlení a za svým názorem si stále stojí. Typizované lampy, které prosazuje radnice, jsou podle něj dražší a osvětlení historického centra nezlepší.

„Lampy mají téměř stejný světelný tok jako stávající lampy. Pokud by se vynaložily poměrně vysoké finanční prostředky, tak jsou to podle mě prostředky, které se vyhodí oknem, protože světelné podmínky y poměry se tam nezlepší,“ tvrdí Šépka.

Výměna stávajících lamp za lampy UrbanStar, o kterých olomoucká radnice uvažuje, by podle Jana Šépky zásadně poškodila architektonickou kvalitu úprav Horního náměstí a došlo by k porušení autorského díla.

Odpověď na to, jestli městem navrhované lampy, které už svítí na okraji Dolního náměstí, budou vhodné i pro náměstí Horní, má dát čtvrteční světelná zkouška.

Město provede světelnou zkoušku

Pokud očekávání nesplní, budou radní podle primátora Martina Majora z ODS dál pokračovat v jednání s památkáři i autorem projektu.

„Chceme si z toho odmést vlastní subjektivní pohled na samotnou věc. Nedá se říct, že bychom se ubírali pouze jedním směrem, nehodláme udělat žádnou chybu a uvědomujeme si, že toto rozhodnutí nás bude provázet dalších několik desítek let,“ podotkl primátor.

Podle něj by osazení typizovanými lampami stálo zhruba dva a půl milionu. Neměnila by se totiž kabeláž k jednotlivým sloupům, a předpokládaná cena by tak byla o necelé dva miliony nižší.

Lampu, kterou navrhl architekt Jan Šépka, zatím město vyzkoušet nemůže. Jedná se totiž o zakázkové dílo a v tuto chvíli je jen ve stádiu projektu.


Zvětšit mapu

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme