Jiří Zimola odejde ze sněmovny, zůstane jihočeským hejtmanem

Sociální demokrat Jiří Zimola se k 31. březnu vzdá funkce poslance. Jihočeským hejtmanem zůstane. V poslaneckých řadách ho má nahradit bývalá zákonodárkyně Vlasta Bohdalová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Zimola

Jiří Zimola | Foto: Filip Jandourek

„Hluboce se mě dotýkaly nepravdivé spekulace o touze po mnoha funkcích nebo dvou platech, to nikdy nebylo mou motivací. Nemá smysl v těchto spekulacích nadále pokračovat, mým dnešním oznámením je považuji za vyřešené a jejich šiřitele za usvědčené z mýlky,“ uvedl Zimola.

Zimola tak reagoval mimo jiné na kritiku ze strany premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který se při tom ovšem opíral o slib zákazu kumulace funkcí, k němuž se sociální demokracie zavázala před podzimními parlamentními volbami.

Usnesením o nevhodnosti souběhu funkcí pak požadavek znovu potvrdil ústřední výkonný výbor strany na začátku února.

Sobotka dnes Zimolův krok uvítal. „Zimola tak naplnil slib, který dala ČSSD voličům, že nebudou kumulovat dvě funkce,“ řekl předseda strany.

To, že se Zimola rozhodl pro jednu z vysokých funkcí, přivítal i předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Na Bohdalovou, která už poslankyní byla v minulém funkčním období a nyní ve sněmovně působila jako Zimolova asistentka, se prý poslanci těší.

„Je to odborník zejména na školství, takže určitě bude přínosem pro poslanecký klub,“ uvedl Sklenák.

Rozhodnutí, který z mandátů si ponechají, by do 26. dubna měli učinit i tři další sociálnědemokratičtí hejtmani, kteří jsou zároveň poslanci. Jedná se o Michala Haška z Jihomoravského kraje, karlovarského Josefa Novotného a Jiřího Běhounka z Kraje Vysočina.

Všichni zatím mají v plánu využít celou avizovanou lhůtu. „Platí, že zbývající tři z těch čtyř skutečně vystoupí a sdělí své stanovisko na konci měsíce dubna,“ poznamenal Hašek.

Kromě nich se za ČSSD do sněmovny dostal i hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Ten se funkce vzdal na konci ledna kvůli svému nástupu na post ministra vnitra. Ve vedení kraje ho nahradil Václav Šlajs.

ČTK, ČRo, Věra Pfeifferová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme