Slováci přirovnávají neúspěch Fica ve volbách k prohře Mečiara v roce 1998

Výsledky prezidentských voleb, ve kterých Andrej Kiska suverénně porazil Roberta Fica, některým pamětníkům připomínali historickou porážku Vladimíra Mečiara. Jeho strana HZDS tehdy parlamentní volby sice vyhrála, nebyla ale schopná sestavit koalici a Mečiar se vzdal i poslaneckého mandátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenským prezidentem se stal Andrej Kiska, volil ho více než milion lidí

Slovenským prezidentem se stal Andrej Kiska, volil ho více než milion lidí | Foto: Vojtěch Berger

Zatímco úřadující premiér Fico komentoval výsledek voleb jen stručně, ve štábu podnikatele a filantropa Andreje Kisky nebyla nouze o silná slova.

„Slovensko je země úžasných lidí. Je jen na nás, jak všechno, co tu máme, využijeme pro to, abychom mohli být pyšní na naší zemi,“ řekl krátce po své zvolení Andrej Kiska.

Andrej Kiska porazil nejpopulárnějšího slovenského politika rozdílem třídy, o skoro 20 procent. Zvítězil navíc po ostré antikampani, kterou proti němu Fico vedl. Obvinil ho ze scientologie, z lichvy nebo politického amatérismu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analýzu prezidentských voleb na Slovensku přináší zpravodaj v Bratislavě Vojtěch Berger

I přesto Kiska dokázal bodovat napříč Slovenskem. Hlasy získal jak na konzervativním severu, například na Oravě, tak na jihu v oblastech s maďarskou menšinou, kde si dokonce vedl lépe než Iveta Radičová před pěti lety.

Jedním z těch, kdo ho před volbami veřejně podpořili, byl šéfredaktor týdeníku Týždeň Štefan Hríb. Fico kvůli tomu dokonce odmítnul týdeníku dát rozhovor, prý kvůli ztrátě objektivity časopisy.

„Myslím si, že pro tuto zemi se v této chvíli stalo něco podobného, jako v roce 1998, když prohrál Mečiar a rozhodlo se o tom, že Slovensko nebude Bělorusko. V tuto chvílí se stalo něco, co ještě neumíme docenit,“ domníval se šéfredaktor Hríb.

Andrej Kiska kandidoval s cílem narušit mocenský monopol strany SMER, kterou vede Robert Fico, a která ovládá slovenský parlament i jednobarevnou vládu.

Sám Fico volby označil jako referendum o něm samém, o vládě a straně SMER. Podle politologa a prezidenta Institutu pro veřejné otázky Grigorije Mesežnikova k tomu tak lidé i přistupovali a dali najevo nesouhlas s mocenským stylem politiky, který Fico se svou stranou uplatňoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Porážku premiéra Fica komentoval politolog a prezident Institutu pro veřejné otázky Grigorij Mesežnikov

Do Kiskova štábu přišel i Tom Nicholson, investigativní novinář, který dříve popsal korupční kauzu Gorila. V dokumentech, které mají údajně dokazovat, že finanční skupina Penta uplácela slovenské politiky, figuruje i jméno Roberta Fica.

„Mám z toho skvělý pocit, protože jsem nečekal, že Slováci půjdou proti takovému silnému fenoménu jako je Fico,“ hodnotil výsledky voleb Nicholson.

„Je jasné, že Andrej Kiska neví nic o politice. Velmi důležité bude, koho si vezme jako poradce do prezidentského paláce,“ dodal.

Premiér si chce vzít několik dní na analýzu situace, aby se mohl rozhodnout, jak bude dál postupovat. Buď zůstane v politice a povede stranu SMER k volbám v roce 2016, nebo dojde k rekonstrukci vlády.

Oba si teď ale chtějí hlavně odpočinout. Fico si navíc potřebuje doléčit zranění poté, co několik týdnů absolvoval kampaň s utrženou achilovkou.

Prezidentské volby na Slovensku pozorně sledovali také v sousedním Maďarsku. Robert Fico měl totiž před volbami velkou podporu ze strany tamního premiéra Viktora Orbán. Maďarská média upozorňují na to, že Andrej Kiska zvítězil i díky hlasům z jihu Slovenska, kde žije početná maďarská menšina.

Andrej Kiska | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme