Pardubičtí zastupitelé rozhodnou o dalším osudu Tyršových sadů

Pardubická radnice se už několik let snaží opravit Tyršovy sady. Projekt nejdříve zablokovali ekologičtí aktivisté, kterým vadilo kácení stromů, poté přišly problémy s dodavatelskou firmou a výběrovým řízením. Dnes odpoledne budou o další budoucnosti největšího parku ve městě rozhodovat zastupitelé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tyršovy sady v Pardubicích

Tyršovy sady v Pardubicích | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Projekt na revitalizaci Tyršových sadů sice existuje už od roku 2002, ale město ho stále nedokázalo prosadit.

O sedm let později nové vedení radnice projekt představilo veřejnosti, která se proti němu zásadně postavila.

Nejprve se jí nelíbilo kácení většího množství stromů, pak se ale občanské sdružení „Chráníme stromy“ postavilo proti samotnému projektu. Považovalo ho za předražený.

Nakonec zastupitelé vysoutěžený projekt schválili. V momentě, kdy měly do parku najet bagry, však vše ztroskotalo na dodavatelské firmě, která odstoupila od smlouvy.

Radnice proto musela vypsat nové výběrové řízení, a revitalizace tak dostala poslední ránu. Antimonopolní úřad tendr na dodavatele stavby zrušil. Radní se odvolali a teď se čeká, jak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodne.

Tyršovy sady - vizualizace | Foto: Vlastimil Koupal

Buď potvrdí správnost výběrového řízení a park začne vybraná firma revitalizovat, anebo řekne, že tendr byl špatný a město se bude muset zařídit jinak.

Právě o tom budou dnes odpoledne rozhodovat pardubičtí zastupitelé. Budou mluvit o tom, jestli vypíšou - v případě negativního rozhodnutí ÚOHS - už třetí výběrové řízení na dodavatele stavby.

Město také tlačí čas. Pokud co nejdříve oprava Tyršových sadů nezačne, může přijít o evropské dotace ve výši několik desítek milionů korun.

Simona Bartošová, Naďa Kubínková, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme