Do bazénu v Rychnově nad Kněžnou už nesmí nikdo v bermudách nebo kraťasech

Do plaveckého bazénu v Rychnově nad Kněžnou už nesmí nikdo v kraťasech nebo bermudách. Důvod? Znečišťují podle provozovatele vodu, a to nejen věcmi, které lidem vypadají z kapes, ale i chemickými látkami a špínou, které z nich unikají. Jejich kovové ozdoby a zipy navíc také ničí tobogán.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový krytý bazén v Rychnově nad Kněžnou

Nový krytý bazén v Rychnově nad Kněžnou | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

Asi 20 procent návštěvníků nechodí plavat v plavkách. Sbírka předmětů, které jim padají z kapes, je opravdu bohatá.

„Když si přijdete zaplavat večer a plavete mezi papírovými kapesníčky, mezi krabičkami od cigaret, šroubky a mincemi, tak to opravdu není příjemné,“ říká ředitel bazénu Tomáš Novák. Podle něj se to týká především dospívajících kluků, kteří bermudy nosí na tělocvik nebo v nich tráví volný čas venku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V bazénu v Rychnově nad Kněžnou natáčela redaktorka Kristýna Štanderová

„Když nejsou čistě vyprané a jsou také z látky, která do vody nepatří, uvolňují se do vody různá barviva, kusy látky. Tím nám tady velice stoupne zákal a my s tím potom nejsme schopni vyjít, když přijde více lidí,“ upozorňuje.

Kromě toho také klesá pH vody, která je potom kyselá. Tomáš Novák nechal udělat test ve vířivce. Pozval šest studentů z průmyslové školy a ze sprchy je poslal do vířivky. Výsledek byl horší, než očekával.

„Půjčili jsme jim plavky, které jsou předpisové, změřili jsme pH, což je jeden z ukazatelů. Ten se po deseti minutách prakticky nezměnil. Pak jsme tam kluky poslali ještě jednou v trenkách, které si přinesli, a během dvaceti minut nám pH kleslo tolik pod povolenou hranici, že kdyby to bylo při provozu, tak bychom museli bazén zavřít, vydesinfikovat, přefiltrovat, přechlorovat a pak teprve spustit do provozu,“ upřesňuje Novák.

Lidé se před plaváním často nesprchují

V zimě měli v rychnovském bazénu rekordní návštěvnost. Několikrát se sešlo hodně lidí v kraťasech a několikrát museli odstavit vířivku i dětské brouzdaliště a vydezinfikovat je.
Zákaz plavání v jiném oblečení než v plavkách platí už sedm let v jičínském Aqua Centru.

„Určitě nám to pomohlo. Výsledky, které musíme splňovat, jsou s elastickými plavkami určitě lepší než s kraťasy,“ dodává vedoucí Aqua Centra Jitka Kodešová.

V Rychnově doufají, že také budou moct snížit množství chemikálií na čištění vody. Tomáš Novák připomíná, že jejich větší množství může lidem způsobit ekzémy i poruchy dýchání. „U malých dětí je to vůbec problém,“ uzavírá.

Striktní zákaz neplaveckého oblečení ale není samospasitelný. Osmdesát procent lidí se před vstupem do bazénu nesprchuje. To kvalitu vody ničí nejvíc. Například v Liberci to vyřešili tím, že lidé procházejí jakousi myčkou, jinudy cesta do bazénu nevede.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme