Izraelský soud uznal expremiéra Olmerta vinným z korupce

Z korupce usvědčil bývalého izraelského premiéra Ehuda Olmerta soud v Tel Avivu. Po mnoha korupčních aférách, ze kterých politici nakonec vyšli jen s malými šrámy, se tak Izraelci dočkali konkrétního rozsudku nad osobou z nejvyšších politických kruhů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý premiér Ehud Olmert (uprostřed) poslouchá vynesení rozsudku

Bývalý premiér Ehud Olmert (uprostřed) poslouchá vynesení rozsudku | Zdroj: Reuters

Olmert se korupcí provinil v době, kdy byl starostou Jeruzaléma. Podle soudu přijímal úplatky, aby pomohl luxusnímu developerskému projektu Holyland.

Expremiér byl odsouzený v momentě, kdy se chystal vrátit do politiky. Izraelská společnost už je korupčními skandály ve vyšších patrech tamní politiky znechucená. Většinou totiž vyznějí do ztracena.

Přehrát

00:00 / 00:00

O verdiktu nad bývalým izraelským premiérem mluvil zpravodaj Štěpán Macháček

Avšak tento rozsudek je přelomový. Jasně to vyjádřil izraelský prokurátor Yoni Tadmor:

„Dnešek je pro izraelskou veřejnost skutečným milníkem. Soud řekl jasně a nahlas, že beztrestné korupci ve vládních kruzích je konec. Rozsudek je toho důkazem. Imunitní systém izraelské společnosti je tak stále ještě funkční. Boj proti korupci vyžaduje odhodlané a nekompromisní nasazení."

Ehud Olmert už musel v minulosti kvůli své aféře odstoupit z křesla premiéra. Do funkce tehdy nastoupil v roce 2006, poté, co jeho předchůdce Ariela Šarona postihla mozková mrtvice.

Postoj k němu rozděluje společnost. Kritici mu vyčítají, že v době války v Libanonu v roce 2006 posílal izraelské vojáky se facto na smrt a sám se věnoval nekalým obchodům.

Druhý tábor v Olmertovi naopak spatřuje oběť justice a hodnotí ho jako dobrého politika.

Milan Kopp, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme