V blízkosti dopravního terminálu v Chebu by mohlo stát nové nákupní centrum

Velké změny v centru města chystá vedení Chebu. Za poměrně krátkou dobu radnice předložila studii na využití prázdného areálu v blízkosti místního dopravního terminálu. Vyrůst by tam mohlo nákupní středisko i kanceláře. Podle některých jde ale o smělý projekt s velkými nároky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová informační tabule na pěší zóně v Chebu

Nová informační tabule na pěší zóně v Chebu | Foto: Tomáš Ivanič

Na ploše o rozloze přibližně 2000 metrů čtverečních stálo v minulosti několik budov, ty ale zmizely po bombardování koncem druhé světové války.

„Určitě to je urbanisticky odvážný návrh a je to návrh, který řeší celé území před nádražím. Je to poměrně rozsáhlá plocha. Už jsme si zvykli, že tam je prázdný prostor, ale ve většině měst je nádraží integrální součástí města. Bývá tam bydlení, bývají tam hotely. A asi by tomu tak mělo být i tady v Chebu,“ říká starosta Pavel Vanoušek z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Pavla Sofilkaničová

Studii na využití prázdného místa v přednádraží připravili místní architekti. Vycházeli z už připraveného projektu, který chtěl v Májové ulici realizovat soukromý investor – neuspěl ale při koupi pozemku.

„Co jsme zatím viděli ve studiích, tak se jedná o třípodlažní až čtyřpodlažní polyfunkční dům, kde by v přízemí měly vzniknout nebytové prostory pro maloobchod a ve dvou nadzemních podlažích prostory pro kanceláře. Pakliže by se stavělo čtvrté podlaží, tak by to měl být prostor pro byty,“ přibližuje místostarosta Tomáš Linda z ODS.

Tomu se nebrání ani starosta. Investorů by tam podle něj mohlo být i více. „Mohla by to být taková iniciační stavba, která by pomohla rozvíjet to území. Jsem přesvědčen, že to není na roky, to je na desítky let, nežli dojde k zástavbě tohoto území. Ale asi by se někdy mělo začít a možná právě tato stavba by mohla být první stavbou, která na tom území vznikne,“ dodává.

Jenže záměr prodeje pozemku zatím narazil u zastupitelů, návrh neprošel o jeden hlas. „Asi to bylo příliš narychlo. Řekl bych, že zastupitelé to nedokázali tak rychle strávit. S návrhem budeme dále pracovat. Je to citlivé, exponované území a je to území, které musí být v budoucnu nějakým způsobem využito,“ myslí si Vanoušek.

Autoři projektu chtějí odbornou i širokou veřejnost s možným využitím areálu blíže seznámit. Chystají se proto na urbanistickou konferenci, která proběhne 10. a 11. dubna v Kulturním centru Svoboda.

Pavla Sofilkaničová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme