Projekt Adopce hrobů zachraňuje pomníky slavných, patronku má i hrob architekta Hniličky

Projekt Správy pražských hřbitovů s názvem Adopce hrobů už několik let zachraňuje pomníky, o které se nikdo nestará a které patří významným osobnostem. Každý může "adoptovat" pomník, za který nikdo neplatí. Často jde o významné umělce. Svého patrona, respektive patronku, má i hrob významného architekta Eduarda Hniličky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olšanské hřbitovy v Praze 10

Olšanské hřbitovy v Praze 10 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Hrob architekta Eduarda Hniličky na pražských Olšanských hřbitovech vypadá celkem nenápadně. „Je to takový střední hrob, co se týče velikosti. Používal se samozřejmě už i na urny. Nahoře má hlínu, rostlinky, kytičky,“ popisuje hrob Anna Oplatková z Uměleckoprůmyslového muzea.

Pražský rodák Eduard Hnilička se stal proslulým díky stavbě obytných kolonií a technických staveb. Navrhl třeba hangáry na ruzyňské letiště. Zajímal se o historickou architekturu Prahy, fotografoval a kreslil. Jeho nejdůležitější prací byl palác YMCA na Poříčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hrob architekta Eduarda Hniličky se stará Anna Oplatková z Uměleckoprůmyslového muzea. Natáčel s ní redaktor Jan Charvát.

Anna Oplatková se o Eduarda Hniličku zajímá dlouhodobě. Byla i kurátorkou výstavy, která ho měla představit.

„Tento architekt, který palác YMCA na Poříčí postavil, mě velice zaujal. Říkala jsem si, že ten, kdo takto novátorské postupy při stavbě používal, musel být velmi chytrý pán. Pak jsem zjistila, že postavil mnoho dalších zajímavých domů,“ říká.

Na hrob architekta přišla Anna Oplatková úplnou náhodou. „Jeho hrob jsem našla náhodou, protože tady chodím k našemu rodinnému hrobu. Viděla jsem, že je velmi zanedbaný. To už nežila ani jeho dcera, se kterou jsem byla trošku v kontaktu. Tak jsem se o něj začala starat,“ vysvětluje.

Náhrobky slavných osob často mají i zajímavé doplňky. U architekta Hniličky je to originální tvar pomníku, který mu vtiskl on sám.

„Tím, že je ten náhrobek autorský, si myslím, že je jeden z těch cenných. I když je malý a nenápadný,“ říká paní Oplatková.

Projekt adopce hrobů je v plném proudu. Může se do něj zapojit kdokoli, Správa pražských hřbitovů přijímá i návrhy na zajímavé osobnosti, které jsou pohřbeny v Praze.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme