Sísího před prezidentskými volbami v Egyptě podpořil i Mubárak

Bývalý egyptský prezident Husní Mubárak promluvil po více než třech letech k veřejnosti. Zároveň tak popřel nové spekulace o tom, že ve vojenské nemocnici zemřel. V unikátním telefonickém rozhovoru pro deník al-Masrí al-Jaum se dokonce vyjádřil k aktuální politické situaci v Egyptě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svržený egyptský prezident Husní Mubarak

Svržený egyptský prezident Husní Mubarak | Foto: Amr Nabil | Zdroj: ČTK

Abd al-Fattáh Sísí je v nadcházejících prezidentských volbách volbou nejlepší. Je to vlastně na současné politické scéně jediná osobnost. A že bych měl kandidovat já? Ale kdepak, já už jsem unavený. Třicet let jsem chránil Egypt jako letec a dalších třicet jsem mu vládl. A to stačilo,“ uvedl.

Dalšímu kandidátovi Hamdínu Sabáhímu naopak vzkázal, že je pro Egypt jako prezident naprosto nevhodný. Někdejší disident Sabáhí byl za Mubárakovy éry několikrát vězněn.

Redaktor se bývalého prezidenta ptal také na mezinárodní politiku. Podle Mubáraka Spojené státy neustále tlačí na účast Muslimského bratrstva v egyptském politickém životě. On sám prý před lety tomuto tlaku odolal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

O Husním Mubárakovi se v posledních letech mluvilo jen v souvislosti se soudními procesy. V roce 2011 ho Egypťané většinou vnímali jako zločince zodpovědného za smrt více než 800 demonstrantů během egyptské revoluce.

Bylo také zcela nepředstavitelné, aby po své rezignaci komentoval politické dění v zemi. Egyptská společnost ale změnila názor a teď se zdá, jako by se Mubárak stal z úhlavního nepřítele respektovanou osobností.

Hodně Egypťanů říká, že exprezident vlastně nebyl tak špatný. Lidé, kteří ho nepřestali podporovat, by navíc uvítali, kdyby do prezidentské funkce kandidoval znovu. Anebo alespoň některý z jeho synů.

Štěpán Macháček, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme