Sezona hradů a zámků začíná. Na Českolipsku lákají na nové prohlídkové trasy či výstavy

První dubnový víkend se otevírají pro návštěvníky hrady i zámky. Vodní hrad Lipý v České Lípě láká na gotické sklepy. Zámek v Zákupech zase nabízí unikátní výstavu. Část prohlídkového okruhu je zařízena tak, aby připomínala interiéry často už neexistujících zámků v okolí. Návštěvníci tak mohou vidět, jak vypadaly komnaty zbořených nebo nepřístupných zámků například ve Sloupu v Čechách, Svojkově nebo Zahrádkách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek v Zákupech

Zámek v Zákupech | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Kastelán na skalním hradě ve Sloupu v Čechách Ivan Volman letošní mírnou zimu uvítal. Na rozdíl od minulého roku tak nemusel se začátkem turistické sezóny odsekávat led ze schodů vedoucích na hrad.

„No tak letos je to určitě veselejší než loni, kdy jsem musel osekávat led ze schodů. Takže jsem mohl všechno připravit dříve a rozhodl jsem se otevřít 15. března,“ říká. Od té doby navštívilo hrad už několik stovek lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

První dubnový víkend začíná sezona hradů a zámků. Jak jsou připravené jednotlivé památky, zjišťoval redaktor Tomáš Mařas

Přiznává, že letos musí ještě vyřešit některé problémy. „Musíme se vypořádat nejdříve s havárií. Vlastně upadlo kousek skály i se zídkou. Máme zažádáno o dotaci. Pokud to dopadne, tak můžeme pokračovat v některých pracích dál. Hlavně bych se už konečně chtěl pustit do dokončení spodního ochozu, aby se dal otevřít tam u vinice,“ popisuje.

Skalní hrad ve Sloupu v Čechách | Foto: Tomáš Mařas

Havárie ale podle něj nebrání v návštěvnosti hradu. „Lidé tam jít mohou. Akorát neudiví růže, což mi je líto, protože o ně pečuju, aby to tam bylo hezčí. Lidé to tam ale neuvidí, dokud to nebude opraveno,“ dodává.

Zámek v Zákupech na Českolipsku nabízí unikátní výstavu

Návštěvníci zákupského zámku se mohou těšit na novinky, které pro letošní sezónu zámek připravil. „Kromě standardní prohlídky historických zámeckých interiérů jsme se rozhodli po loňském úspěchu, kdy jsme provázeli do pokojů, které čekají sice na rekonstrukci, ale jsou zajímavé, ukazovat i ty další pokoje,“ upozorňuje kastelán Petr Weiss.

„Bude tam přístupná výstava zapomenuté zámky, která mapuje torzo dochovaného zařízení z okolních zámků, které po válce nebyly zpřístupněné pro veřejnost," naznačuje. „Každý pokoj je zařízený alespoň v náznaku tak, aby připomínal místo svého původu,“ dodává kastelán.

Interier zámku v Zákupech | Foto: Tomáš Mařas

Lidé postupně po trase prohlídky dojdou až ke zmiňované výstavě. Na zákupském zámku tak návštěvník prochází místnostmi, které evokují, jak to vypadalo na mnohdy už neexistujících zámcích jako například ve Sloupu v Čechách, Svojkově nebo Zahrádkách.

„Unikátem této výstavy je, že spousta exponátů, obrazů, ale i nábytku je vystavena úplně poprvé a dá se říct, že na dlouhou dobu i naposled,“ upozorňuje kastelán Petr Weiss.

Vodní hrad Lipý láká na gotické sklepy

Vodní hrad Lipý v České Lípě nabízí podle Jiřiny Kučerové, ředitelky organizace Lipý, pod kterou hrad spadá, víc než jen komentované prohlídky.

„Hrad Lipý se řadí mezi zříceniny a unikátní, co tu mohou lidé navštívit, jsou gotické sklepy,“ říká. „A právě gotické sklepy je jedno z míst, které rádi využívají svatebčané,“ dodává s tím, že hrad nabízí svatební obřady celoročně.

Přestože řeka Ploučnice dnes teče několik desítek metrů od hradu, musí prosakující vodu ze sklepů stále odčerpávat.

Gotická sklepení hradu Lipý | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme