Útoky na ženy a chyba v průzkumu rozpoutaly v Brazílii internetovou kampaň

Internetem se v Brazílii šíří zvláštní kampaň. Na sociálních sítích se objevily fotografie žen, které mají obnažené určité části těla a zakrývají je papíry se vzkazy „nezasloužím si být znásilněna" nebo „nezasloužím si osahávání". Autorkami jsou ženy, které zažily sexuální obtěžování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilská federativní republika

Brazilská federativní republika | Foto: Emanuel Macoun

Kampaň rozpoutala série útoků na ženy v metru a v příměstských vlacích v největším brazilském městě Sao Paulu. Policie od začátku roku zadržela na dvě desítky pachatelů těchto napadení.

Dalším důvodem, proč ženy protestují pomocí papírů se vzkazy zakrývající nahé části těla, je chyba v publikovaném průzkumu veřejného mínění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co v Brazílii rozpoutalo internetovou kampaň, zjišťoval jihoamerický zpravodaj David Koubek

„Podle něj si 65 procent Brazilců myslí, že si ženy, co nosí oblečení odhalující tělo, zaslouží takové napadení. Jenže pak se ukázalo, že institut pro výzkum veřejného mínění se zmýlil a číslo je ve skutečnosti 26 procent,“ přibližuje problém jihoamerický zpravodaj Českého rozhlasu David Koubek.

Průzkum se navíc uskutečnil mezi muži a ženami. Kampaň se i kvůli chybnému číslu šířila na internetu velmi rychle a podpořila ji také brazilská prezidentka Dilma Rousseffová. Institut pro výzkum veřejného mínění vydal poté prohlášení o opravě s tím, že zaměnil grafy.

Problém s napadáním žen může vyřešit například japonský model, který počítá s vagony vyhrazenými pouze pro ženy. Právě Japonskem, kde takové vagony zavedli před víc než sto lety, se nechali inspirovat v Riu de Janeiru. Oddělené vagony tam fungují osm let.

„V Riu jsou velkými růžovými cedulemi a nálepkami označené vagony, kam smí ve špičce pouze ženy, ale v praxi to tak nefunguje. Když není nacpáno, tak tam jsou i muži, a když ano, tak jsou všichni rádi, že se do metra vejdou,“ upozorňuje zpravodaj David Koubek.

David Koubek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme