Velkou cenu Bahrajnu vyhrál Hamilton před týmovým kolegou Rosbergem

Velká cena Bahrajnu formule 1 skončila dalším dvojnásobným triumfem stáje Mercedes. Stejně jako před týdnem v Malajsii vyhrál Brit Lewis Hamilton před svým týmovým kolegou Nicem Rosbergem z Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton při kvalifikaci v Sepangu

Lewis Hamilton při kvalifikaci v Sepangu | Zdroj: ČTK

Třetí místo dnes obsadil Mexičan Sergio Pérez ze stáje Force India, která také používá motory německé automobilky.

Mercedesy opět potvrdily dominanci v seriálu po zavedení nových pravidel a boj o titul mistra světa se zatím odehrává mezi Rosbergem, který má 61 bodů, a Hamiltonem (50).

Brit nabral manko v prvním závodu v Austrálii, který nedokončil. Dnešním 24. vítězstvím v kariéře mistr světa z roku 2008 vyrovnal bilanci legendárního Argentince Juana Manuela Fangia a dostal se do elitní desítky historického pořadí.

Rosberg sice vyhrál kvalifikaci, ale výhodu lepší strany při vjezdu do první šikany využil k vedení po startu Hamilton. Zatímco od třetího místa se bojovalo o každou píď na trati, oba mercedesy všem soupeřům odjížděly.

Vettel musel uposlechnout příkaz týmu a pustit Ricciarda

Williamsům se sjížděly pneumatiky a Massa přišel o třetí místo, kam se posunul Pérez, čtvrtý muž kvalifikace. Pomalu vpřed se dral čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel z Německa, jež startoval jako desátý, ale po 15 kolech už byl šestý.

Jenže přišel příkaz vedení týmu a Vettel musel pustit před sebe rychlejšího Australana Daniela Ricciarda, který dojel nakonec čtvrtý. Vettelovi nefungoval systém otevření zadního přítlačného křídla DRS a propadl se zpět na desáté místo.

Fantastický boj o vedení předváděli s velkým náskokem jedoucí Hamilton s Rosbergem. V devatenáctém kole měli už půl minuty na ostatní, ale mezi sebou setiny.

Několikrát si vyměnili pozice, jejich souboje byly na milimetry. Dramatická jízda o třetí místo byla k vidění také mezi vozy týmů Williams a Force India, který byl nakonec úspěšnější.

Mercedesy nezastavila ani nehoda

Patnáct okruhů před koncem Pastor Maldonado z Venezuely nezvládl zatáčku a trefil se svým williamsem Mexičana Estebana Gutiérreze, jehož lotus se v letu přetočil a dopadl opět na kola.

Nehoda se obešla bez zranění, ale na trať vyrazil bezpečnostní vůz. Oba mercedesy okamžitě zajely pro nové pneumatiky a přišly o takřka minutový náskok. Ze zpomalení závodu těžily vozy Force India a Vettel, který nakonec dojel šestý.

V posledních deseti kolech se oba piloti Mercedesu ostatním opět výrazně vzdálili a kolo na kolo se rvali o vítězství. V závěru už dali přednost klidnému dojezdu a upevnili svou dominanci v sezoně.

Velká cena Bahrajnu, 3. závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:39:42,743 (prům. rychlost 185,476 km/h), 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -1,085, 3. Pérez (Mex./Force India) -24,067, 4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -24,489, 5. Hülkenberg (Něm./Force India) -28,654, 6. Vettel (Něm./Red Bull) -29,879, 7. Massa (Braz./Williams) -31,265, 8. Bottas (Fin./Williams) -31,876, 9. Alonso (Šp./Ferrari) -32,595, 10. Räikkönen (Fin./Ferrari) -33,462.

Průběžné pořadí MS (po 3 z 19 závodů): 1. Rosberg 61, 2. Hamilton 50, 3. Hülkenberg 28, 4. Alonso 26, 5. Button (Brit./McLaren) 23, 6. Vettel 23, 7. Magnussen (Dán./McLaren) 20, 8. Bottas 18, 9. Pérez 16, 10. Ricciardo 12.
Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 111, 2. Force India 44, 3. McLaren 43, 4. Red Bull 35, 5. Ferrari 33, 6. Williams 30, 7. Toro Rosso 7.

ČTK, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme