Vozíčkáři se dostanou až na dno Macochy, časem by se také mohli plavit po Punkvě

Moravský kras nabízí další prohlídkovou trasu pro vozíčkáře. Po Sloupsko-šošůvských jeskyních a jeskyni Výpustek se hendikepovaní dostanou i na dno propasti Macocha. Mezi prvními se tam podívaly děti ze Základní školy speciální v Blansku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Macocha - Punkevní jeskyně

Macocha - Punkevní jeskyně | Foto: Michal Záboj

S jedním z dětí na vozíku projela novou trasu v Punkevních jeskyních Hana Straková.

„S vozíkem se jelo poměrně dobře. Nemůžu to úplně zhodnotit, protože naše děti jsou celkem lehké. Nevím, jaké by to bylo, když bychom vezly někoho dospělého, ale takhle se nám to zdálo, že to docela šlo. Ta cesta byla poměrně příjemná,“ popisuje své první zkušenosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novou prohlídkovou trasu pro vozíčkáře se zajímal reportér Michal Záboj

S úpravou trasy jeskyňáři začali minulý rok na podzim. Do konce roku prorazili asi 30 metrů dlouhou chodbu mezi Hlinitou síní a Tunelovou chodbou.

Někde bylo nutné také rozšířit stávající chodby, aby vozíčkáři projeli.

„Trasa v Punkevních jeskyních bezbariérová není,“ upozorňuje vedoucí správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

„Neumožňuje to charakter chodeb v Punkevních jeskyních, čili jsou tam daleko větší spády, než jsou požadavky kladené na bezbariérové trasy. Jsou tam i některá užší místa, nicméně vozíčkář s trošku zdatnějším doprovodem tu trasu bez problémů zvládne,“ dodává.

Punkevní jeskyně | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Pajast

Lidem na vozíku, kteří se chtějí do Punkevních jeskyní podívat, správa doporučuje, aby se předem objednali a pokud možno vzali si s sebou doprovod. Až na dno Macochy je čeká asi půl kilometru spletí podzemních chodeb.

Macocha je nejznámější propast v oblasti Moravského krasu a součást komplexu Punkevních jeskyní. Největší hloubka propasti je 138,4 metru, na dně propasti se nacházejí Horní a Dolní macošské jezírko.

Do budoucna by se pak vozíčkáři mohli podívat ještě dál, na podzemní plavbu po řece Punkvě, na kterou se nasedá právě u dna propasti.

„Momentálně není možné absolvovat vodní plavbu pro vozíčkáře, nicméně je to takovým naším malým cílem do budoucna udělat taková technická patření, aby i vodní plavba v Punkevních jeskyních byla vozíčkářům přístupná,“ upřesňuje Jiří Hebelka.

Úpravy trasy pro vozíčkáře v Punkevních jeskyních přicházejí po sto letech od zpřístupnění dna Macochy. Poprvé do ní turisté takzvanou suchou cestou přišli o Velikonocích roku 1914. Na dno propasti Macocha se od té doby podívaly miliony lidí - podle statistik od roku 1955 to bylo bezmála 14 milionů turistů.


Zvětšit mapu

Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme