Spojené státy obvinily Rusko z podpory separatistů na jihovýchodě Ukrajiny

Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov obvinil Rusko z druhé vlny speciální operace proti Ukrajině. Akce proruských separatistů na východě Ukrajiny jsou podle Kyjeva řízené z Moskvy. Šéf americké diplomacie John Kerry v telefonátu s Lavrovem podpořil ukrajinská obvinění vůči Rusku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí John Kerry

Americký ministr zahraničí John Kerry | Foto: Charles Dharapak | Zdroj: ČTK

Ve třech velkých městech vtrhli proruští aktivisté do úředních budov, vyhlásili samozvané lidové republiky a v Luhansku dokonce vyrabovali sklad se zbraněmi. Údajně by s nimi mohli v úterý zaútočit na sídlo gubernátora.

Zatímco ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval ukrajinskou vládu před použitím síly proti separatistům, šéf americké diplomacie John Kerry v telefonátu s Lavrovem podpořil ukrajinská obvinění vůči Rusku.

O rozhovoru informovala Kerryho mluvčí Jen Psakiová:

„Vyzval Rusko, aby se veřejně distancovalo od akcí separatistů, sabotérů a provokatérů. Ministr Kerry volá po zklidnění situace, po dialogu a žádá všechny strany, aby se nesnažily agitovat na Ukrajině. Zdůraznil také, že jakékoliv další pokusy o destabilizaci Ukrajiny by Rusku přinesly nové ztráty,“ uvedla mluvčí.

„Oba ministři spolu diskutovali i o přímých rozhovorech mezi Ukrajinou, Ruskem, USA a Evropskou unií, které by se měly uskutečnit do deseti dnů, a jejich cílem bude zmírnit napětí,“ dodala Psakiová.

Doněcká oblast. Grafický profil: ilustrační mapka se základními údaji | Foto: ČTK

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme