Jacques Brel, písničkář známý otevřeností svých textů, by oslavil 85 let

Belgický básník, režisér a zpěvák Jacques Brel by dnes oslavil 85. narozeniny. Na rakovinu plic ale zemřel už ve 49 letech. Proslul hlavně díky svým písním o lásce i osamělosti a bývá považován za nejlepšího šansoniéra 20. století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jacques Brel

Jacques Brel | Foto: www.warwickartscentre.co.uk

„Je hloupost brát život jaký je, a ne jaký by měl být," řekl v jednom rozhovoru Jacques Brel. V mládí to zpěvák neměl jednoduché, škola ho nebavila a v rodném městě ho čekala kariéra vedoucího továrny na karton. Vydal se tedy do Paříže, kde, podle svých slov, potkal pár skvělých lidí.

Brelovým textům a písním se u nás věnoval předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček. Na Brelově projevu ho zaujala hlavně otevřenost i patos, které do svých děl vkládal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček v Odpoledním Radiožurnálu

„To zoufalství i nadšení, které dokázal dávat najevo bez jakékoliv masky. Protože já jsem byl zvyklý zpívat vždycky s maskou, s jakýmsi ironickým šklebem a Brel tohle vůbec nedělal,“ popisuje Jiří Dědeček.

Český rozhlas si dnes koncertem v Lucerně připomíná nedožité sedmdesátiny Karla Kryla. Národní divadlo před několika lety připravilo představení Sólo pro tři, tedy pro tři zpívající básníky Brela, Vladimira Vysockého a Kryla.

„To, co je spojovalo, byl takový ten rychlý plamen, nežili tak dlouho, jak bychom si přáli a za ten zkrácený život vytvořili ohromné dílo,“ vysvětluje Dědeček.

Helena Berková, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme