Sommeliéři v Litoměřicích hodnotili přes 800 českých a moravských vín

Stovky nejlepších vín z Moravy i Čech ochutnávali sommeliéři v Litoměřicích. Z 829 vzorků jich získalo zlatou medaili 125 a stříbrnou pak 136. Ochutnat to nejlepší a přitom zůstat na nohou byla mnohdy výzva i pro zkušené sommeliéry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šampaňské, víno, nový rok, přípitek

Šampaňské, víno, nový rok, přípitek | Foto: Rosen Georgiev

První cenu získal polosuchý Sauvignon z roku 2013 z novosedelské vinice. Radost měl nejen vítěz Pavel Foltýn, ale také všichni okolo.

Podle návštěvníků je k tomu, aby mohli ochutnat co nejvíce vzorků a zároveň si je vychutnat, potřeba vypracovat jasnou, předem danou strategii.

„Já jsem ochutnala tři a už jsem to šla ředit vodou,“ říká jedna z účastnic.

„Tady přejdu, vyspím se v hotelu a druhý den pojedu do Prahy,“ plánuje usměvavý muž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soutěž o nejlepší víno sledovala reportérka Iva Zítková

Mezi lidmi, kteří sem přišli víno ochutnávat, se objevil i kardinál Dominik Duka.

„Buddhisté mají čaj, mohamedáni mají kávu a my křesťané máme víno. Říká se, že katolíci ve střední Evropě mají pivo, ale to bych si musel nechat na návštěvu pivovaru. Navíc jsem v budově naproti pět roků studoval teologickou fakultu, tak se tady cítím trošku jako doma,“ prozrazuje kardinál.

Podle vinaře Zdeňka Vybírala jsou vína v Čechách vysázena na dobrých půdách, díky čemuž tu vznikají snadno určitelná vína.

„Je to jak Mělník, tak Žernosecko, Mostecko, Praha a Kutná Hora, abychom na nikoho nezapomněli. To nám dává velkou výhodu ve srovnání s moravskými – dá se přesně identifikovat, kde víno vzniklo,“ uvádí.

I když se tedy vína z Čech nemají za co stydět, titul šampióna letos připadl vínu z Moravy. Celý dnešní den v Litoměřicích ochutnávky i doprovodný program pokračují. Dozvědět se můžete o jídlech, které se k vínu hodí, i o tom, jaké má účinky na lidské zdraví.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme