Jarní úklid prospěl obci i nezaměstnaným obyvatelům Pištína na Českobudějovicku

Nezaměstnaní se postarali o úklid Pištína na Českobudějovicku. Obec tak zabila dvě mouchy jednou ranou. Snížila na několik měsíců počet lidí bez práce a za úklid zaplatila minimum peněz. Veřejně prospěšné práce vykonaváli dlouhodobě nezaměstnaní i absolventi bez praxe, kteří nemohou práci sehnat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veřejně prospěšné práce

Veřejně prospěšné práce | Foto: Jana Huzilová

Peníze na plat lidí, kteří se zapojili do úklidových prací v Pištíně, nešly z rozpočtu obce. Mzdu poskytl úřad práce. Obec dodala pouze ochranné prostředky, nářadí, zajistila bezpečnost a školení práce.

„Trn z paty si snažíme vytrhnout tím, že zaměstnáme lidi, na které nám někdo dá peníze. V obci máme práce pořád dost, takže probíhá běžná údržba, v létě sekání trávy, čištění chodníků a různé podobné věci, “ vysvětluje starosta Pištína Jaroslav Havel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak probíhal jarní úklid v Pištíně na Českobudějovicku, sledovala Jitka Cibulová Vokatá

Obec v letošním roce získala peníze na plat pěti svých obyvatel. Například pro dvě 51leté ženy není jednoduché práci sehnat. Jana Floriánová nemá stejně jako Miluše Michalová zaměstnání už několik měsíců.

„Byli jsme strašně rádi, protože být dlouhodobě nezaměstnaný, to po psychické stránce není zrovna dvakrát dobré. Přece jenom ta obec vypadá pak pěkně,“ pochvaluje si možnost podílet se na úklidu obce Jana Florianová z Češnovic.

Podobně je na tom i 21letá absolventka školy cestovního ruchu Nikola Sýkorová. Bez praxe ji nechtěl nikdo zaměstnat.

„Sháním inzeráty a chodím na pohovory. Bez praxe, mladá. Tohle je jen takové vyhlídkové, že něco můžete dělat a neležíte doma, neživí vás rodiče,“ přidává svůj pohled na věc Sýkorová.

Starosta Jaroslav Havel doufá, že se mu díky veřejně prospěšným pracím podaří snížit nezaměstnanost i v následujících letech.

Nezaměstnanost klesla z 8,6 na 8,3 pct, pomohly sezonní práce | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jitka Cibulová Vokatá, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme