Plánovaná oprava u věže Trúba podle správce odradí turisty. Štramberk to odmítá

Ve Štramberku na Novojičínsku vedou kuriózní spor. Provozovatelé tamního hradu už tři roky volají po opravě historické Jaroňkovy útulny, která těsně přiléhá k věži Trúba. Jenže když letos přišla radnice s penězi, řekli ne a proti rekonstrukci sepsali dokonce petici. Bojí se totiž, že by na celou sezonu uzavřela největší štramberskou atrakci, která do města každoročně přiláká až 60 tisíc turistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trúba z dálky

Trúba z dálky | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„V Jaroňkově útulně se prodávají vstupenky, je tam galerie místních řemesel,“ říká správce hradu Tomáš Harabiš.

Historická budova je přímo „nalepená“ na Trúbu. „Je dlouhodobě ve špatném stavu, pravá zeď útulny je nahnutá,“ popisuje.

Na tom, že téměř 90letá Jaroňkova útulna potřebuje opravu, se podle Harabiše shodnou úplně všichni. On sám ale odmítá způsob, jakým to chce radnice udělat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor mezi provozovateli hradu a štramberskou radnicí zaujal Kateřinu Daňkovou

„Problém nastal v okamžiku, kdy jsme se 3. dubna dozvěděli, že bychom měli do tří týdnů vystěhovat horní část hradu,“ vysvětluje správce.

Na opravu útulny totiž získalo město na konci února zhruba 1,5 milionu od ministerstva kultury. Opravy měly začít už 1. května a podle nezávislého starosty Jana Sochy by provoz hradu výrazněji nehrozily.

„Jaroňkova útulna není hlavním zdrojem příjmů celého areálu a věž bude po většinu hlavní turistické sezony v provozu,“ ujišťuje.

Jenže správa hradu to vidí úplně jinak. „V tu danou chvíli bychom museli ukončit provoz, protože bychom neměli prostředky na jeho financování. Vzniklo by tady staveniště,“ varuje Harabiš.

Za odložení prací bojuje petice

„Asi by mě to neodradilo, ale je to docela dost nepříjemné,“ myslí si paní Líba z Brna, která si se synem Radkem kupuje lístek na věž.

„Jsme skalní turisti, takže nám by to možná až tak nevadilo, ale věřím tomu, že je spousta lidí, které by to odradilo. Že se to dělá v plné sezoně, kdy je tady nejvíce turistů,“ dodávají.

Tím argumentuje i správce hradu. V petici vyzývá město, aby práce odložilo na září, nebo ať zaplatí ušlý zisk. Podpořilo ho už tisíc lidí.

„Je to paradox. Jestliže město získalo zdroje, tak je chce vyčerpat. Jestliže nám náš nájemce říká, ať začneme v září, tak je to nereálné a my už teď víme, že o ty finance v letošním roce přijdeme,“ uzavírá smutně Harabiš.

Podle starosty Jana Sochy totiž kvůli sporu opravy za dva týdny nezačnou. Jestli na ně dostanou novou dotaci, zatím netuší. Na jednom se ale oba dokáží vzácně shodnout - ať už to dopadne jakkoliv, populární věž Trúba letos přístupná bude, a to po celou turistickou sezónu.

Kateřina Daňková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme