Polský PKN Orlen prý jedná o koupi posledního podílu v České rafinérské

Byznys s benzinem a naftou v Česku už brzy možná ovládne jediná firma. Polská ropná společnost PKN Orlen prý jedná o koupi podílu italské firmy Agip v České rafinérské. Tedy ve společnosti, která jako jediná v České republice zpracovává a vyrábí ropné produkty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Pokud by polský gigant opravdu koupil téměř třetinový podíl Agipu, získal by plnou kontrolu nad společností.

O údajném obchodu minulý týden promluvil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD v rozhovoru pro agenturu Reuters. Samotné firmy ale zatím mlčí.

Agip na dotaz Radiožunálu pouze sdělil, že se k případnému odchodu z České rafinérské nemůže vyjádřit. A podobné je to i na druhé straně.

Mluvčí Mikuláš Duda z Unipetrolu, který patří polské ropné společnosti, ale spekulace o koupi nevyvrátil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti ohledně prodeje podílu České rafinérské zjišťoval Jaroslav Gavenda

„Obecně vzato jsme v pravidelném kontaktu se všemi našimi partnery včetně České rafinérské. Jsme otevřeni různým scénářům, ale o konkrétních krocích informujeme vždy až v případě, že je dosaženo finálního rozhodnutí,“ uvádí.

To, že by mohl mít Unipetrol zájem koupit akcie Agipu v České rafinérské, není žádné překvapení. Společnost totiž svůj podíl zvýšila už začátkem roku, když za více než 536 milionů korun koupila zhruba 16procentní podíl společnosti Shell a navýšila tím svůj podíl téměř na dvě třetiny.

Odchod každého hráče, který je významným dodavatelem pohonných hmot na trh, včetně vlastníků rafinérií, může mít podle předsedy Společenství čerpacích stanic Ivana Indráčka negativní vliv na ceny pohonných hmot.

Ředitel Asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Jan Mikulec si to ale nemyslí. „Konkurenční prostředí tady znemožňuje nějaký razantní nebo výrazný dopad do cen konečného spotřebitele,“ říká.

Ceny pohonných hmot rostou

Cena ropy se v dubnu zvedla, v březnu naopak významně klesala. „Ukázalo se, že krize na Krymu nebude tak vážná. Naopak teď se v reakci na vysokou spotřebu a zvyšující se napětí na Ukrajině cena ropy zase zvedá - o nějakých 5 až 8 dolarů od začátku měsíce. To kopírovaly i ceny pohonných hmot. Původně propadly výrazně pod hranici 36 korun, v současné době jdou zase zpátky nahoru,“ říká analytik ze společnosti Colosseum Vít Jedlička.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cenách pohonných hmot mluvil analytik ze společnosti Colosseum Vít Jedlička

Zásadní roli v určování ceny pohonných hmot má i stát. Cena benzinu je z 60 procent tvořena daněmi. „Navíc je v tom položka biosložky, které to celé zdražuje o 50 halířů až jednu korunu.“

Česká republika patří mezi země, které mají jednu z vyšších spotřebních daní. V současné době je to částka 12,84 koruny u benzínu.

„Stát by ji mohl snížit i v rámci regulací EU až o tři koruny. Šel by tak proti tomu, co udělal v roce 2010, že spotřební daň o jednu korunu zvýšil. Kvůli tomu se vybralo i méně daní, protože u nás přestali čerpat i řidiči ze zahraničí a dávali přednost například Polsku, kde jsou ceny pohonných hmot až o dvě koruny levnější," dodává Jedlička.

Kompletní ovládnutí České rafinérské, která pokrývá téměř sedmdesát procent spotřeby pohonných hmot v Česku, by ale nebylo tak jednouché. Schválit by jej musel zřejmě antimonopolní úřad nebo evropské orgány.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme