Soudy můžou přiznávat vyšší odškodnění za úrazy. Pomáhat jim bude nová metodika

V Česku vznikl nový systém výpočtu bolestného a finanční náhrady za trvalé nebo dočasné následky zdravotního poškození. Vypracoval ho Nejvyšší soud. S novým občanským zákoníkem totiž od začátku letošního roku zanikly dosavadní odškodňovací tabulky a zbylo stručné vyjádření, na základě kterého se předpokládá, že výpočet se uskuteční „podle zásad slušnosti“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětský úraz

Dětský úraz | Foto: Fotobanka stock.xchng

Protože toto prohlášení postrádá konkrétní obrysy, ujala se vytvoření nových pravidel pro odškodňování 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy.

Metodika odškodňování újmy na zdraví řeší nemajetkovou újmu, pokud se jedná o bolestné, ale také ztížení společenského uplatnění, což jsou trvalé následky, neboli překážka lepší budoucnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém systému odškodňování mluvila přednostka Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva 1. LF UK Jolana Těšinová

„Byl sestaven algoritmus výpočtu, který vychází z mezinárodní klasifikace funkčních schopností a zahrnuje devět kapitol lidského života. Poskytuje komplexní pohled na to, z jakých oblastí života byl člověk v důsledku poškození vyřazen,“ vysvětlila přednostka Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva 1. LF UK Jolana Těšinová.

Dodala, že se bude posuzovat nejen možnost ztráty schopnosti se vzdělávat či komunikovat, ale také schopnost člověka se pohybovat, starat se o sebe nebo o domácnost. Zřetel bude brán i na to, jak je dotyčný vyřazen ze společenského a politického života a jak je u něj zasaženo trávení volného času.

Kvůli nové metodice NS k odškodňování za újmu na zdraví může zdražit pojistné

Číst článek

„Jednotlivé položky budou posuzovány podle zasažení funkčních schopností, to znamená, že když bude lehká obtíž, bude tam přiřazen určitý kvalifikátor odpovídající tomu procentnímu postižení, když bude těžká obtíž, bude tam přiřazen vyšší kvalifikátor, následně to bude přepočítáváno určitým koeficientem a výstupem toho bude procento, odpovídající ztrátě funkčních schopností daného jedince,“ popsala Těšinová.

„Metodika směřuje k tomu, aby za každé konkrétní, podrobně popsané a medicínsky zhodnocené poškození zdraví bylo možné dobrat se částky, která bude srovnatelná, bude v nějaké proporci s jinými obdobnými a dalšími poškozeními nebo trvalými následky,“ uvedl Petr Vojtek z Nejvyššího soudu.

Částka, od které se bude výpočet odvíjet, byla stanovena na 10 051 200 korun, což odpovídá 400násobku průměrné měsíční mzdy. „Pokud dojde k nějakému kraniocerebrálnímu traumatu, porušení míchy, a budou zasaženy nejenom smyslové funkce a pohyblivost, ale i společenský život, tak se to pohybuje zhruba v částce okolo osmi až devíti milionů s tím, že tam můžou být modifikace a navýšení za věk,“ upřesnila lékařka.

Výchozí částka tak může být nakonec i navýšena, a to až na 20 milionů v případě nezletilosti pacienta nebo člověka, který byl mimořádně společensky angažovaný, talentovaný nebo se věnoval sportu.

Interaktivní aplikace: Nový občanský zákoník

Číst článek

Veronika Sedláčková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme