Kladno se stává vysokoškolským městem, studentům biomedicíny pomáhá vytvářet zázemí

Kladno se pomalu, ale jistě stává vysokoškolským městem. Na fakultě biomedicínského inženýrství při Českém vysokém učení technickém tam studuje 1800 studentů. A další budou přibývat. Město pro ně opravuje bývalá kasárna za 70 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kladno - náměstí Sítná - budova KOKOS - Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT

Kladno - náměstí Sítná - budova KOKOS - Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT | Foto: Jana Káninská

Za devět let, co tu fakulta je, se díky vysokoškolákům proměňuje i samotné město. Plné jsou například i internáty středních škol, kde studenti bydlí. Nastěhovali se tam i někteří pracovníci a učitelé fakulty. Kladenští středoškoláci můžou studovat přímo ve svém městě a nemusejí nikam dojíždět.

Podle primátora Kladna za ODS Dana Jiránka se studentský způsob života výrazně projevuje také na kultuře:

„Někteří Kladeňáci, kteří tu bydlí, by jinak studovali v Brně, Plzni, Ústí, z Prahy se dojíždí každodenně. Část z nich by byla nepochybně někde jinde a kulturu by konzumovali jinde, v restauracích a podobně. Letos máme největší počet koncertů, které jsme tu kdy měli. Na kultuře je to velmi znát.“

Hned zítra probíhá v Kladně velká kulturní akce - studentský majáles s kapelami a zábavnými soutěžemi.

V kasárnách kampus

Město pro studenty opravuje budovu kasáren. Škola v ní plánuje zázemí pro studenty bakalářských oborů. Během několika let by pak v areálu měl vzniknout i kampus - učebny, koleje a také odpočinková místa pro studenty.

Studium biomedicíny je spojení fyziky, technického vzdělání a lékařství. Současná medicína totiž používá složité přístroje. Pro lékaře je velmi obtížné je obsluhovat. Jde například o kardiostimulátory nebo radiologické přístroje.

Absolvent pomáhá lékaři

Absolvent biomedicíny těmto přístrojům rozumí a zároveň rozumí jazyku medicíny. Podle děkana biomedicínské fakulty Jozefa Rosiny se absolventi uplatní hlavně v nemocnicích, kde na přístroje dohlížejí a pomáhají s nimi lékařům:

„Představte si kardiostimulátor, lékař ho je schopen položit do těla pacienta a biomedicínský inženýr ho nastaví tak, aby byla zřejmá frekvence, napětí a proudy. O tu část přístroje z hlediska fyziky se už lékař nezajímá."

O biomedicínskou fakultu je mezi studenty velký zájem. Na příští rok se k přijímacím zkouškám přihlásilo 1700 uchazečů, vzít ale může jen 400.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme