Ořechov u Telče oslavil za zvuků dud výsadkáře ze západního odboje

Odvahu výsadkářů z druhé světové války uctili v sobotu v Ořechově na Telčsku. Adolf Opálka tam seskočil společně s Ivanem Kolaříkem na konci března 1942.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ořechov u Telče, vzpomínka na výsadkáře

Ořechov u Telče, vzpomínka na výsadkáře | Foto: Petr Palovčík

Nebýt zrady třetího z výsadku - Karla Čurdy - mohla být jeho sabotážní činnost mnohem bohatší. Mimo jiné se stal velitelem všech výsadkářů na našem území a podílel se na atentátu na Heydricha.

Právě tyto události si připomnělo několik stovek lidí přímo na místě osudového výsadku. Slavnostním odpolednem provázel zvuk skotských dud, jak jej znali ti, na které se vzpomínalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vzpomínku na výsadkáře v Ořechově natáčel Petr Palovčík

V Ořechově se o anglickém odboji vždycky vědělo a nikdy na něj nezapomněli. Tvrdí to místní rodačka Helena Volavková.

„Co si vybavuju jako vyprávění po válce, tak údajně ořechovská děvčata chodila v halenkách z anglických padáků,“ vzpomíná.

Jak dodává, oslavy v obci probíhají už od roku 1973. Pomník, který je tady postaven Adolfu Opálkovi, je v podstatě výjimkou, protože jej postavili komunisté anglickému výsadkáři.

„Tehdy ty oslavy probíhaly nechci říct tajně, ale doba nebyla taková, aby se takové množství lidí sešlo na jednom místě a vzpomínalo na západní odboj. Možná je to poděkování za to, že parašutisté nehledali úkryt v obci a Ořechov tak nestihl osud Lidic nebo Ležáků,“ přemítá rodačka.

Do Ořechova přijel také Jaroslav Pešán, jehož otec byl účastníkem anglického odboje.

„Nedokážu si představit národ, který se nebude vracet do své historie, vždyť přece z toho se vytváří další a další generace. Přál bych si, aby se nezapomínalo, co tihle lidé pro nás udělali, co vytrpěli, a že my jsme ty hrdiny skutečně měli a máme být na co hrdi,“ dodává Pešán.

Pomník výsadkářů stojí za obcí a rozhodně není během roku zapomenutý. I mimo oficiální akce se na místě občas objeví květiny nebo svíčky.

Pietní akt v Ořechově ukončila modlitba za všechny, kteří v boji za československou svobodu položili život.

Ořechov u Telče, vzpomínka na výsadkáře | Foto: Petr Palovčík

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme