Vynález, bez kterého už si lyžování neumíme představit. Sněžné dělo slaví 60 let

I když je zima na sníh zrovna skoupá, podobně jako byla ta letošní, neznamená to konec lyžování. Za všechno může geniálně jednoduchý vynález – sněžné dělo. Právě dnes je to 60 let, kdy si ho ve Spojených státech nechali patentovat. Stačí, aby mrzlo, k tomu dost vody, stlačený vzduch a vyrobí se tolik sněhu, kolik je třeba. Zařízení dnes najdeme prakticky na každém lyžařském svahu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasněžování Skiareálu Lipno

Zasněžování Skiareálu Lipno | Foto: Lipno Servis, s. r. o.

Umělá oblaka sněhu nad sjezdovkou. Od roku 1954 nám sněhová děla zpříjemňují lyžařskou sezonu. Tehdy si zařízení na tvorbu sněhu patentovali Američané Art Hunt, Dave Richey, a Wayne Pierce.

O šest let později už zářila technická novinka při masovém nasazení na zimních olympijských hrách v kalifornském Squam Valley. Pozadu nezůstalo ani Československo. První sněžné dělo zprovoznili v roce 1965 v lyžařském areálu Zadní Telnice. Oproti dnešním dělům bylo velmi jednoduché.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Matěj Štýs připomněl 60. výročí patentování sněžného děla

„To byla taková roura. Princip byl jednoduchý: voda a vzduch se smíchaly, vlastně vzduch rozprašoval vodu a než to dopadlo na zem, vytvořily se krystalky sněhu,“ popisuje pamětník a šéf Skiaréálu Telnice Jiří Holinger.

„Ten princip je do dneška stejný, jen technologie je podstatně modernější. Tenkrát byly rozvody ještě po povrchu, takže byly problémy se zamrzáním, bylo to takové spartánské,“ dodává.

Novinka se rychle uchytila. Neměla ale lehké začátky. Například tehdejší československé úřady vůbec nevěřily, že sněhová děla budou užitečná.

„Žádali jsme dotaci od ministerstva pro místní rozvoj a oni nám napsali, že to nemá budoucnost, že umělý sníh je jen pro pár vyvolených závodníků a že na to nic nepřispějí, protože to pro turistiku nemůže být využito. A dnes kdyby nebyl umělý sníh, tak se v podstatě nikde nelyžuje,“ konstatuje Holinger.

Lyžařská děla jsou dnes samozřejmostí i v malých areálech. A s rozvojem techniky postupně padá i poslední tabu, tedy že k umělému zasněžování musí mrznout. Nová vakuová děla z Izraele umí sněžit i při teplotách vysoko nad nulou.

kap, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme