Voskové Srdce pro Václava Havla našlo trvalý domov v Litomyšli. Bude k vidění na zámku

Na Litomyšlský zámek doputovalo Srdce pro Václava Havla. Plastika, kterou vytvořili Lukáš Gavlovský a Roman Švejda ze zbytků svíček zapalovaných po smrti Havla na pietních místech po celém Česku, zůstane na zámku už natrvalo. Expozici lidé poprvé uvidí tuto sobotu, při příležitosti oslav 20. výročí setkání sedmi středoevropských prezidentů v Litomyšli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spoluautor projektu Lukáš Gavlovský dokončuje poslední úpravy voskového srdce.

Spoluautor projektu Lukáš Gavlovský dokončuje poslední úpravy voskového srdce. | Zdroj: ČTK

Voskové Srdce pro Václava Havla v Litomyšli už jednou bylo v rámci festivalu Smetanova Litomyšl v červnu roku 2012. Kvůli horkému počasí ale začal tehdy vosk tát a výstava proto musela předčasně skončit.

Nyní výtvarníci srdce, které měří dva metry a váží přes dvě tuny, už několik dní sestavují ve sklepení zámku. Plastiku složenou ze 115 dílů skládají už posedmé. „Sedmička je šťastné číslo, takže vlastně jsme na šťastném místě, doufám,“ říká Roman Švejda.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Litomyšli natáčela redaktorka Tereza Brázdová

Litomyšl si výtvarníci podle Lukáše Gavlovského vybrali proto, že s městem mají dobrou zkušenost. „Cokoli jsme s Litomyšlí vždycky spojili, všechno fungovalo. Byla tady spousta lidí, kteří nám vždycky vyšli vstříc,“ vysvětluje.

„Myslím si, že i to klima je tady po Václava Havla nakloněno. Takže naše hledání nějaké závěrečné destinace na relativně stálou dobu, tedy pokud vosk stále vydrží, na Litomyšl prostě nádherně vyšel. Takže jsme vděčni a těšíme se, že to tady bude fungovat,“ věří výtvarník.

Srdce putovalo už mnoha místy v Česku. Podle Romana Švejdy se v něm také otiskla lidská stopa.

„Můžete tam nalézt spoustu vrypů a záznamů, protože je to měkký matriál a svádí to k tomu si do toho rýpnout. Dokonce lidé měli snahy zapalovat trčící knoty, což mi přišlo úplně barbarské. Tak jsme to zapravili,“ popisuje.

„Právě to, že je socha živá, je na tom to báječné. Že se jí lidé dotýkají, že na ni reagují. Kde jsou nějaké sochy, ke kterým lidé čichají, které hladí rukama, slzí nad nimi? Prostě lidi se k ní chovají velmi svobodně a to je fajn,“ dodává Lukáš Gavlovský. „Je to vlastně věc, která září příběhem, který má za sebou.“

Uspořádání expozice ve sklepení zámku navrhl architekt Josef Pleskot. Lidé si mohou například na dotykové obrazovce prohlédnout fotografie nebo filmový dokument o vzniku Srdce pro Václava Havla.

Tereza Brázdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme