V netradiční kavárně v Plzni hosté zaplatí jen tolik, kolik sami chtějí

V Plzni nedávno vznikla netradiční kavárna. Nemá žádný ceník a hosté zaplatí za konzumaci jen tolik, kolik uznají za vhodné. Podnik láká na domácí atmosféru a majitelé doufají, že budou do půl roku vydělávat. Veškeré peníze pak půjdou na dva charitativní projekty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šálek kávy (ilustrační foto)

Šálek kávy (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Malá a útulná kavárna možná překvapí nejednoho návštěvníka, a to už hned u vchodu.

„Na čem si především zakládáme, je domácké prostředí. Což obnáší i to, že si lidé u nás zouvají boty, což je asi v centru města relativně netradiční. Jsou tady gauče, lidé se mohou posadit na zem, na koberec, na deku, kamkoli chtějí,“ říká spolumajitelka kavárny Dominika Pašková.

Netradiční je i forma obsluhy a především pak způsob placení. „Kavárna funguje na principu, že sem lidé přijdou, sami si udělají kávu, čaj, sami se obslouží – anebo se nechají obsloužit. A za celou návštěvu zaplatí pouze tolik, kolik cítí, že by je návštěva stála.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Netradiční kavárnu v Plzni navštívila reportérka Monika Zettlová

Dominika Pašková se nebojí, že lidé budou návštěvy kavárny zneužívat. „Důvod, proč jsme se rozhodli toto s manželem založit, je především to, že věříme, že lidé jsou v jádru dobří,“ tvrdí a pokračuje:

„A věříme také tomu, že soudit se dá správně jedině lidským srdcem, a proto si nemyslíme, že je dobré spoléhat se na výpočty druhých, ať už kolik stojí dortík nebo kafe, ani v čemkoliv jiném.“

Kavárna funguje zhruba měsíc a navštívilo ji více než 100 lidí. Jedním z hostů, který si kavárnu oblíbil a chodí sem pravidelně, je pan Jaroslav.

„Myslím, že je to super, je to tady v Plzni ojedinělý projekt. Je tady pohoda a lidé mají k sobě blízko. Sejdou se tady třeba Francouzi, Angličané, Číňané – a všichni se tady cítí dobře, to je úžasné,“ pochvaluje si.

Zisk poputuje na charitu

A také netradiční způsob placení se mu zdá zajímavý. „Má to něco do sebe. Je to trošku výchovné a zároveň pro mě jako pro chudého člověka je to úplně super,“ dodává.

Podle studentky Lucie, která v kavárně obsluhuje, reagují lidé na systém placení různě. „Většinou jsou šokovaní nebo překvapení, ale nakonec zjistí, že je to pro ně to nejlepší. Zatím jsem se tady nesetkala s žádnou negativní reakcí nebo tím, že by někdo nechtěl zaplatit,“ podotýká.

Zatím je provoz kavárny ztrátový. Dominika Pašková přesto doufá, že se to časem změní. Veškerý zisk chce pak posílat na dva projekty.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme