Na Špulku u Lbosína vystoupají první návštěvníci. Kvůli výhledu i rozhledně samotné

Už zítra se pro veřejnost otevírá nová rozhledna u obce Lbosín na Benešovsku. Má neobvyklý název – Špulka. Svým tvarem totiž připomíná špulku na nitě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kozlovský kopec - výhled

Kozlovský kopec - výhled | Foto: Tomáš Klement | Zdroj: Český rozhlas

Z rozhledny jsou za dobrých podmínek vidět i Krkonoše. Na dohled je také Blaník. I na něm je rozhledna, a tak si mohou turisté dávat třeba světelná znamení.

„Rozhledna je z větší části z oceli. Je to ocel zinkovaná a ještě natíraná. Dřevo je tlakově impregnovaný smrk v kombinaci s modřínem, ze kterého jsou udělané podlahy, lavičky a madla,“ říká Miroslav Kratochvíl.

U vzniku rozhledny byl od úplných počátků a stavbu také dozoroval.

Špulku podpořili i tamní patrioti

Na rozhlednu se složili i lidé 21 obcí z mikroregionu s názvem Chopos. Ten tvoří třeba Chotýšany, Popovice nebo Struhařov. Pod rozhlednou proto najdeme kamennou mapu se všemi vesnicemi

„V mapě jsou vyobrazená všechna území 21 obcí. Včetně míst, kde daná obec leží. Z rozhledny bude vidět do širokého okolí a z ptačí perspektivy se můžete podívat i na prostor pod sebou,“ vysvětlil Miroslav Kratochvíl.

Za zmínku stojí také naučná stezka k rozhledně. Má 1,5 kilometru a vytvořily ji děti z okolních obcí.

Rozhledna se slavnostně otevře zítra v 10 hodin, už v 9 hodin žáci základní školy zpřístupní i zmíněnou naučnou stezku. Na místě bude občerstvení a zahrají i dvě kapely.

Na rozhlednu se neplatí vstupné a otevřená bude celoročně. I s úpravami a naučnou stezkou stála kolem 7 milionů korun.


Zvětšit mapu

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme