Ministerstvo školství chce bojovat proti automatům s nezdravým jídlem na ZŠ

Ze základních škol by podle plánu ministerstva školství měly zmizet automaty s nezdravým jídlem. Děti už by tak přestávky nemohly trávit ve frontě na sladkosti nebo brambůrky a limonády. Ředitele chce proto resort k odstranění přístrojů plných tučných a nadměrně kalorických pochoutek speciálně motivovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chipsy (ilustr. obr.)

Chipsy (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Takové automaty jsou v současnosti rozmístěny na většině škol v Česku. V půllitrové limonádě, která dětem z přístroje vypadne, přitom vypijí víc než 10 kostek cukru.

Podobné to je i s nabídkou jídel. Sušenky, čokolády, křupky, nebo salámové bagety nepatří k nejzdravější výživě. Ministr školství Marcel Chládek z ČSSD to teď chce změnit.

„Nemám nic proti automatům, kde máte zdravé pití a výživu jako takovou. Ale problém mám s automaty se sladkostmi, přeslazeným pitím nebo s kávou. Co má dělat automat na kafe na prvním stupni základní školy?“ vyjadřuje svůj názor Chládek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak chce ministr Chládek dostat do škol zdravější stravu, zjistila reportérka Veronika Hlaváčová

Ministerstvo nebude automaty přímo zakazovat. Zaměří se na ně ale během kontrol a ještě letos začne školy motivovat penězi.

„Pokud budou mít školy tolik finančních prostředků na vybavení, pomůcky nebo učebnice, nebudou hledat vedlejší zdroje tohoto typu. Druhý je zde pozitivní tlak, kdy zavedeme náš projekt ‚Zdravý životní styl‘ a ve spolupráci s řediteli budeme při výjezdech kontrolovat, jaké automaty na konkrétních školách jsou,“ vysvětluje ministr.

Ředitelé škol mají k Chládkovu plánu řadu výhrad. Namítají například, že automaty někteří rodiče sami chtějí a že škola na nich moc nevydělá. Jsou to prý jen tisícikoruny ročně.

„Je to od dvou do šesti tisíc, takže to nejsou částky, o které by školám šlo. V žádném případě z nich nebohatnou,“ oponuje prezidentka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová.

„Automaty většinou školy mají, protože to žádali rodiče. Ne každý je ochoten, schopen nebo má čas dítěti dát svačinu,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak k výživě dětí přistupují na havlíčkobrodských základních školách, ví reportérka Hana Mikulincová

Stýblová vede školu v Plzni - Božkově a automaty s nezdravým jídlem na chodbách nemá. Od kolegů ale ví, že někde už rodiče dětem nabíjejí karty a určují, co si můžou koupit.

„Ideální jsou moderní čipy. Rodiče mohou přes internet ovlivnit, co si dítě může v automatu koupit. Pokud tento systém funguje, rodič se rozhodne,“ uvádí.

Další příklad, jak zamezit nezdravému stravování dětí, nabízejí takzvané zdravé automaty. Tedy přístroje, ve kterých je ovoce, saláty, rýžové chleby nebo müsli tyčinky. V některých školách si je rodiče už prosadili.

Obchodní ředitelka jedné z firem, která je vyrábí, Petra Kubínková ale uznává, že pokud jsou ve škole různé automaty, děti chodí spíš k těm s nezdravými věcmi.

„Děti jsou v dnešní době bohužel velmi zmlsané a sladká chuť, kterou mají od malička, je nutí si vybrat spíš nezdravý výrobek,“ říká.

Potvrzují to i odhady ministerstva zdravotnictví. Nadváhou nebo obezitou trpí v Česku až pětina dětí.

Čerstvé pečivo do školy

Na změně pracují už například na Havlíčkobrodsku, kde je automat na sladkosti už jen v jedné z pěti škol. V těch ostatních se ředitelé snaží dohlížet na sortiment bufetů, které nabízejí zeleninové bagety, jogurty a minerálky.

Příprava sivena a zeleninového salátu | Foto: Ivana Šuláková

Na brodskou základní školu Konečná dokonce pravidelně zajíždí pekaři. Ředitelka Jana Beránková do školy objednává navíc ovoce a mléko a kuchařky na přestávky vaří čaj.

„Automaty jsme sice zrušili z toho důvodu, že v tom nevidíme nic přínosného pro děti, co se týká zdravé výživy. Ale nemůžeme ovlivnit to, že si děti nosí do školy různé kofeinové nápoje, které si koupí v krámě. Takže možná dáme do školního řádu zákaz nošení kofeinových nápojů a jejich pití ve škole,“ přemýšlí Beránková.

Zdravější cestou se pokoušejí jít i další školy na Vysočině. I tam, kde automaty stále fungují, se snaží regulovat jejich nabídku.

Hana Mikulincová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme