U Blanice ve Vlašimi skončily protipovodňové úpravy. Zároveň vznikla nová trasa pro pěší

Už skoro měsíc si mohou obyvatelé Vlašimi vyjít na procházku po nové cestě kolem řeky Blanice. Ta vznikla spolu s protipovodňovými úpravami, které mají město chránit před stoletou vodou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová lávka přes řeku ve Vlašimi

Nová lávka přes řeku ve Vlašimi | Foto: Věra Hájková | Zdroj: Český rozhlas

Zatímco dříve bylo okolí řeky Blanice ve Vlašimi kvůli plevelu nepřístupné, dnes je tam přes jeden a půl kilometru dlouhá trasa pro pěší, po níž se lidé dostanou až do zámeckého parku.

Cesta vznikla zároveň s protipovodňovými opatřeními. „V celém úseku stavby je vybudován chodník a stezka, která je pro volnočasové aktivity úplně jedinečná,“ poznamenal generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na novou stezku podél Blanice ve Vlašimi vyrazila i redaktorka Věra Hájková

Podle něj se ve městě dělala protipovodňová opatření „blízká přírodě“. Prohloubilo se koryto, vznikly nové tůně, dělaly se takzvané rybí přechody nebo se sázela nová zeleň.

Část opatření vznikla už loni, třeba protipovodňová zeď. „Byla tady postavena v červnu loňského roku a posloužila při extrémní povodni, která tady byla,“ uvedl Kubala.

Že Vlašim měla s velkou vodou problémy, to ví i místní historik a někdejší kronikář pan Moudrý. „Pamětníci si pamatují, že na náměstí se jezdilo na loďkách, ale to už je zhruba před takovými sto lety,“ podotkl.

Věra Hájková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme