Po novém nájemci zámku, bude Trhanov hledat i způsob, jak památku zrenovovat

Pro zámek v Trhanově na Domažlicku vybrala obec nedávno na dalších 30 let nového nájemce. Kromě toho by památka, která pamatuje Lomikara a Kozinu, měla projít také nákladnou rekonstrukcí. Na tu však podle starosty Trhanova bude potřeba nejdříve sehnat peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trhanovský zámek

Trhanovský zámek | Foto: Martina Klímová

Ačkoliv uvnitř je zámek relativně zachovalý, zvnějšku tato kulturní památka vypadá zchátrale a neudržovaně. Podle starosty Ondřeje Freie (Nezávislí) bude potřeba oprava fasády, ale také výměna střechy, oken či topení.

„Je potřeba vymyslet takový systém oprav za účasti památkářů, abychom na to sehnali peníze, které budou třeba. Hrubý odhad, který jsme prováděli před osmi lety, byl asi 50 milionů korun,“ uvedl Frei.

Před zmiňovanými osmi lety získala obec barokní zámek do svého majetku. Předtím ho vlastnil stát, který ho získal po druhé světové válce vyvlastněním na základě Benešových dekretů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnost Trhanovského zámku se zajímala redaktorka Martina Klímová

Posledního čtvrt století – i po změně majitele – sloužila památka školám v přírodě. Podobné využití by měla mít i poté, co dlouholetý nájemce zámku oznámil odchod do důchodu a obec ve výběrovém řízení vybrala ze šesti zájemců nového provozovatele.

„Svým způsobem všichni to chtěli využívat pro rekreační ubytování, jak dětí, tak dospělých. Z těchto přihlášených jsme vybrali toho podle nás nevhodnějšího, to znamená, že měl nějaké zkušenosti s pronájmem větších objektů a nabídl nám, že bude do této stavby investovat nějaké peníze,“ uvedl trhanovský starosta.

Dvoukřídlá budova má kapacitu 50 lůžek a uvnitř skrývá třeba i velký sál. Podle starosty patří k jeho výhodám například dobře vybavená jídelna, k nevýhodám pak společné pokoje pro pět či šest lidí.

„Vnitřní prostory jsou v celkem dobrém stavu včetně vybavení a může to dál sloužit k tomu, co to sloužilo,“ uvažoval starosta.

Do jaké míry to tak bude, však není úplně jasné. Zámek je od ledna letošního roku zavřený a nájemce Jaroslav Kuneš – který by ho měl podle starosty otevřít na jaře – se k budoucímu využití nechtěl blíže vyjadřovat.

Podle starosty Freie by případní zájemci měli mít možnost se dovnitř zámku při mimořádných příležitostech podívat. Dál by se tam měly konat také obecní společenské akce – setkání či výstavy.

„Máme ošetřené ve smlouvě, že to bez problémů a bez poplatků budeme moci užívat,“ dodal Frei. A smlouva by prý měla zabránit i tomu, aby se z trhanovského zámku nestala ubytovna sociálně slabých.

Martina Klímová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme