Dynamické váhy budou u Velkého Meziříčí pastí na přetížené kamiony

Velké Meziříčí se chystá na přetížené kamiony. Na výpadovce směrem na Jihlavu stavaři upraví vybraný úsek a nainstalují do něj dvě váhy a kamery. Hříšníci pak zaplatí vysokou pokutu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamion na váze

Kamion na váze | Foto: Michal Trnka

Dopravce za nadměrný náklad zaplatí tisíce korun.

„Jednak zde je poplatek za správní řízení, řádově 1500 korun. Ve chvíli, kdy tam máte přetížené vozidlo, automaticky se počítá asi šest tisíc za jeho zvážení. Dále je to sedm tisíc za každou přetíženou tunu,“ upřesňuje náměstek Kraje Vysočina z ČSSD Libor Joukl.

Inspiraci našla Velkomeziříčská radnice ve Středních Čechách.

„Komunikoval jsem s vedoucím odboru dopravy v Kolíně. Teď by se mělo rozbíhat první správní řízení na jejich vahách. Takže počítáme, že zhruba do měsíce, dvou bychom vyrazili směr Kolín a budeme nabírat informace,“ říká vedoucí odboru dopravy Jiří Pospíchal.

Pokud přetížený kamion projede dynamickým vážením, data, která zjistí vážící systém a kamera, automaticky dostane úředník ve Velkém Meziříčí.

Patnáct procent z pokuty zůstane Velkému Meziříčí, zbytek připadne kraji. Vysočina má dohodu s radnicí, že peníze vybrané za pokuty půjdou zpátky do dopravy - do staveb a oprav silnic ve Velkém Meziříčí.

Pořizovací cena vah je čtyři až šest milionů, v místě budou dvě. Úsek vybírali odborníci, je důležité, aby byl naprosto rovný. Bude proto ještě stavebně upraven. Aby vážení odpovídalo všem zákonným parametrům, musí mít váhy certifikaci od meteorologického úřadu.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme