Nejznámější žena Argentiny Eva Perónová neboli Evita by se dožila 95 let

Devadesáti pěti let by se dnes dožila asi nejmocnější žena v historii Argentiny Eva Perónová, známá jako Evita. Manželku prezidenta Juana Peróna dodnes lidé uznávají možná více než jeho. Ale ne všichni ji mají rádi. V politice dokázala být i velmi tvrdá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům, ve kterém Eva Perónová žila, dnes slouží jako muzeum

Dům, ve kterém Eva Perónová žila, dnes slouží jako muzeum | Foto: Lucie Christovová

Narodila se v rolnické rodině na chudém argentinském venkově. Do Buenos Aires přišla v pouhých 15 letech, za kariérou herečky. Na divadelní pódium se skutečně dostala, hrála v reklamě a stala hvězdou rozhlasových her.

Juana Peróna poznala na charitativní akci ve svých 24 letech. Příští rok se vzali a rok nato Perón usedl do prezidentského úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vzpomínku na Evu Perónovou připravil zahraniční zpravodaj ČRo David Koubek

Brzy ale začala do politiky mluvit i krásná první dáma. Získala vliv v odborech a začala bojovat za práva pracujících a hlavně žen. Založila dokonce ženskou stranu a prosadila volební právo pro ženy.

Jejím projevům lidé naslouchali možná víc jejímu manželovi. Jako chlapec byl mezi nimi i Antonio Luis z rodiny italských přistěhovalců. „Byl jsem malý, chodil jsem do školy, kterou založila. Měli jsme tam hračky a jídlo zadarmo,“ vzpomíná.

Školy a nemocnice budovala její státem podporovaná nadace. Právě starost o chudé, nemocné, o staré a lidi a sirotky jí zaručila obrovskou popularitu mezi méně majetnými lidmi.

Její portréty jsou na zdech po celé zemi. Ne všem se ale zavděčila. Vzpomíná na ni i profesorka Helena Voldanová, která přišla do Argentiny před druhou světovou válkou.

„Ona měla svoji pravdu, nebyla vždycky příjemná. Udělala velkou práci a lidi jí velmi milovali, na druhou stranu k druhým lidem byla nepříjemná. Já jsem si jí vážila, ale držela jsem se od ní stranou,“ popisuje.

Eva (Evita) María Duarte Perónová | Foto: argentour.com

Eva María Duartová Perónová jela místo manžela na velkou návštěvu Evropy a brzy měla usilovat přízeň voličů. Kandidatury na viceprezidentku se ale kvůli nemoci zřekla. Měla rakovinu, ale odmítala se léčit. V roce 1952 zemřela. Bylo jí 33 let.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme