Svátek práce oslaví v Rusku komunisté i nacionalisté, Španělé budou demonstrovat

Ruští odboráři, komunisté i nacionalisté dnes vyjdou do ulic oslavit svátek práce. Kvůli manifestacím úřady výrazně omezí dopravu v centru Moskvy. Také Španělé 1. máj slaví demonstracemi. Do asi sedmi desítek měst je svolali odboráři. Centrem protestů hlavně proti špatné situaci na pracovním trhu je severošpanělské Bilbao.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prvomájový průvod v Moskvě

Prvomájový průvod v Moskvě | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Ruská federace odborových svazů pojala první květen ideologicky i klimaticky, jako svátek pracujících a jara.

Odboráři projdou po hlavní Tverské třídě až na Rudé náměstí. O něco později se k oslavám 1. máje přidají stoupenci nejsilnější opoziční strany, ruští komunisté.

Zvláštní prvomájový průvod chystají nacionalisté, kteří chtějí nejen slavit, ale také protestovat proti, jak oznámili, rodícímu se fašismu na Ukrajině. A také podpořit trpící ruskojazyčné obyvatelstvo na jihovýchodě této země.

Ve Španělsku využívají svátek práce v posledních letech odbory ale i široká veřejnost k tomu, aby vyjádřili svůj nesouhlas se soustavnou destrukcí pracovních míst.

Obrovská nezaměstnanost je ve Španělsku stále tím, co lidi nejvíc trápí. Proto 1. května vyrážejí do ulic ne svátek práce slavit, ale protestovat proti současnému stavu na trhu práce.

Martin Dorazín, Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme