Kabinková lanovka v Mariánských Lázních patří mezi unikáty a stále má své kouzlo

Mezi technické unikáty Mariánských Lázní patří přes dvě desítky let kabinková lanovka. Pochází ještě z dob někdejšího Československa. A na technickém vybavení lanové dráhy je to samozřejmě vidět. Zastaralá lanovka má nicméně i přesto své kouzlo, a za návštěvu určitě stále stojí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kabinková lanovka v Mariánských Lázních

Kabinková lanovka v Mariánských Lázních | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

„My už to berem jako raritu. Tohle je takzvaná pulzní lanovka, což znamená, že pulzuje mezi horní a dolní stanicí. V dolní stanici pět kabinek, v horní stanici pět kabinek a každou čtvrthodinu se mezi sebou s klienty vystřídají,“ říká Vladimír Černý, který šéfuje týmu, který lanovku mezi Kolibou a známým Krakonošem nad Mariánskými Lázněmi provozuje.

Mezi oběma stanicemi tady jezdí dvě skupiny kulatých lanovkových kabin. Kdo chce mít nejlepší rozhled, měl by se prý rozhodně usadit do některé z krajních kabinek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kabinkovou lanovkou se v Mariánských Lázních projel i reportér Zdeněk Trnka

Lanová dráha je dlouhá necelých 600 metrů, kdy překonává stometrové převýšení. Za jízdy je čas na výhledy do okolí anebo pohledy do historie.

„Byl tady v 80. letech zpracovaný projekt lanové dráhy z města až na vrchol Krakonoš.“

Vladimír Černý zná historii lanovky dokonale. A tak se od něj třeba dozvíte, že kabinky lanovky kdysi vyrobila firma ze Slovenského Kežmaroku.

„Kabinky se vyráběly v roce 1986. V té době se začaly stavět základy a do provozu byla dána v roce 1992. Až do roku 2004 jezdila nepravidelně, byla v rámci městské hromadné dopravy.“

Pokud budete mít štěstí, můžete nahlédnout i do strojovny, kde kraluje pan Jiří Ilar. I on uznává, že lanovka je zastaralá a žádné elektronické zázraky na ní nenajdete. Technicky je ale podle něho úplně v pořádku.

Kabinková lanovka mezi Kolibou a Krakonošem byla kdysi první svého druhu v Československu. A možná proto nikdo neví, jak dlouho bude ještě v provozu. I to je důvod, proč si jízdu lanovkou nenechat ujít.

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme