Před 13 lety by je nikdo nezaplatil, teď v Ústeckém kraji fungují desítky 'hodinových manželů'

Senioři, kteří se nemohou o byt postarat sami, nebo rodiny, které znají cenu svého času. To jsou typičtí klienti hodinových manželů. Nápad zpeněžit své kutilské schopnosti měl jeden z nich už před 13 lety. Tehdy ho hodil za hlavu, lidé by mu za běžné opravy nechtěli platit. Dnes jsou v Ústeckém kraji desítky mužů, kteří tyto služby poskytují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Petr Folbergr před 13 lety pracoval pro telekomunikační firmu.

„Když už jsme tam byli s vrtačkou, lidé chtěli něco přivrtat, někde něco udělat navíc. Většinou důchodci. Napadlo nás to jako služba, která by mohla ty lidi vytáhnout z problémů, které neumějí sami vyřešit. Ale zdálo se nám to v té době neprodejné, že to nikdo nezaplatí,“ vzpomíná Folbergr.

Jenže doba se změnila a Ústecký kraj se například výší hrubé mzdy dostal mezi průměrné regiony, přestože nezaměstnaností se pořád řadí mezi nejhůře postižené.

Přehrát

00:00 / 00:00

O trendu hodinových manželů natáčel reportér Tomáš Šácha

Na internetu dnes v Ústeckém kraji nabízejí služby hodinového manžela desítky lidí. Někteří si tím, jako Petr Folbergr, přivydělávají k zaměstnání.

Hodinový manžel si to vysvětluje změnou životního stylu. „Zaměstnanost lidí se rapidně zvýšila. Ubyl čas na domácí kutění po víkendech a po večerech. Lidi už si umí spočítat, že za dvě, tři hodiny strávené třeba vrtáním jsou schopni ve svém oboru vydělat tolik, aby si mohli zaplatit někoho, jako jsme my,“ vysvětluje Folbergr.

Rodina Denisy Vondráčkové služby hodinového manžela využívá už několik let. „Něco je potřeba vyměnit, něco je potřeba natřít, zasádrovat a tak dále. Ne všechno úplně dobře umíme,“ vysvětluje Vondráčková.

I na severu Čech tak přibývá rodin, které jsou si vědomy ceny svého času. „Víkendy, kdy jedině si manžel může odpočinout, rádi trávíme i mimo domov. Občas nějaké práce děláme, ale jsme rádi, když je toho co nejmíň,“ dodává spokojená klientka.

Tomáš Šácha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme