V jablonecké přehradě se nebudou smět koupat sloni ani velbloudi

Nová vyhláška v Jablonci nad Nisou rozšiřuje od středy plochy pro volné pobíhání psů. Ti se zároveň budou smět ve vymezených časech a na určených místech koupat v nádrži Mšeno. Do přehrady už naopak vůbec nesmějí sloni a velbloudi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přehrada Mšeno

Přehrada Mšeno | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, Pavel Tajbr

Jde o kuriozitu, i když poměrně závažnou. Ve vyhlášce ji upravuje zcela nový pojem – zvířata v zájmovém chovu.

„Je to hlavně kvůli koupání exotických zvířat v přehradě. Když v letních měsících přijel do Jablonce cirkus a rozložil svůj stan na Tajvanu, stávalo se, že cirkusáci nechali slony nebo velbloudy vykoupat v přehradě, což z hygienického hlediska není přípustné, ale dosud to nebyl přestupek, protože vyhláška, která do té doby platila, hovořila pouze o psech,“ vysvětluje Markéta Hozová z jablonecké radnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novou vyhlášku v Jablonci se zajímala redaktorka Šárka Škapiková

Břeh jablonecké přehrady je také jedním z míst, kde mohou nově majitelé venčit své psy bez vodítka. Zatímco třeba v lesoparku na Žižkově vrchu mohou zvířata pobíhat volně celý den, u přehrady mají vyhrazena jen večery a brzká rána.

Když strážníci nachytají psa bez vodítka na místě, kde je to zakázané, snaží se prý vše řešit nejprve bez pokuty.

„Musíme postupovat podle přestupkového zákona. Můžeme udělit i blokovou pokutu do maximální výše 1000 korun. Letos jsme od ledna řešili 44 psů, tři majitelé byli řešeni v blokovém řízení, jinak je to vesměs domluvou,“ říká velitel městské policie Luboš Raisner.

Lidé strážníky sami upozorňují

Strážníci vidí volně pobíhající psy na kamerovém systému, zabývají se také zvířaty, která zahlédnou při běžné obchůzce. Nejčastěji ale vyjíždějí na žádost některého z obyvatel.

„Často jsou udání, že se psi někde pohybují na volno nebo třeba někoho obtěžují, takže strážník jede na místo. Pakliže zjistíme majitele, řešíme to s ním. Když ho nezjistíme a pes tam někoho ohrožuje, provedeme zpravidla odchyt a předáme zvíře veterináři nebo si pro něj přijede přímo paní z útulku,“ dodává Raisner.


Zvětšit mapu

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme