Slavjansk obsadila ukrajinská armáda. Dostat se tam dá pouze po polních cestách

Na východě Ukrajiny dál zůstává nepřehledná situace. Místy pokračují incidenty mezi vládními jednotkami a separatisty. V centru Doněcka se schází demonstrace proti proruským separatistům. Mírový pochod pořádá nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov. Ukrajinská armáda pak obklíčila Slavjansk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská armáda obklíčila Slavjansk

Ukrajinská armáda obklíčila Slavjansk | Zdroj: Reuters

Do Slavjansku se dá dostat pouze po polních cestách, hlavní komunikace Doněck-Charkov je přehrazena betonovými kvádry. Všichni také musí projít několikanásobnou prohlídkou na dalších kontrolních stanovištích, než se dostanou do centra města.

V samotném centru se pak běžně pohybují ozbrojenci se zbraněmi, ale i normální lidé. Obchody jsou otevřeny, potravin je zatím dostatek. V noci pak platí zákaz pití alkoholu a vycházení. Každou noc se lidé připravují na poplachy a možný zásah ukrajinských sil, který zřejmě jednoho dne přijde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Slavjansku sleduje situaci zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Ruský prezident Vladimir Putin dnes jednal v Číně s prezidentem Si Ťin-pchingem mimo jiné právě o Ukrajině. Oba prezidenti vyzvali všechny strany ukrajinského konfliktu včetně politických a občanských k dialogu.

Aliance NATO zatím nepotvrdila, že by se ruské jednotky - v síle až čtyřiceti tisíc vojáků - stahovaly od ukrajinských hranic. V noci na dnešek jim k návratu do kasáren dal rozkaz ministr obrany Sergej Šojgu, na pokyn prezidenta Putina.

Generální tajemník NATO připomněl, že podobný krok ohlásil šéf Kremlu už několikrát, ale ruské vojenské posily zůstaly u hranic s Ukrajinou.

Lidé ve Slavjansku jsou zklamaní ruskou reakcí. Říkají, že se proti ukrajinské armádě nemohou dlouho bránit. Sice mají zbraně, ale nemají dostatek vycvičených vojáků. Velitel místní domobrany proto vyzval i ženy, aby přišly a bránily svoje město.

Ukrajina se připravuje na nedělní předčasné prezidentské volby.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme