Do Festivalu muzejních nocí se ve Středočeském kraji zapojí 26 institucí

Středočeská muzea a galerie mohou ode dneška navštívit lidé trochu netradičně, večer nebo v noci. Začíná totiž Festival muzejních nocí. Až do 14. června a při nočních prohlídkách můžete navštívit ve Středočeském kraji celkem 26 institucí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příprava houbařské výstavy v Regionálním muzeu v Mělníku

Příprava houbařské výstavy v Regionálním muzeu v Mělníku | Foto: Jana Huzilová

V Česku začaly muzejní noci v roce 2004 Pražskou muzejní nocí. Poté se pro velký zájem tato akce rozšířila do celé republiky. V rámci Muzejní noci otevře návštěvníkům své dveře například i Regionální muzeum v Mělníku.

Program je tam připravený jak pro dospělé návštěvníky, tak pro děti. Je nazvaný Muzejní noc v době kamenné.

„Od tří do 23 hodin je čeká opravdu pestrý program. Bude připravena pravěká dílnička s kamínkovým tvořením, kamenní panáčci, koláže. Vždycky v celou hodinu se malí tvůrci ponoří do čtvrthodinky pračtení,“ popisuje muzejní pedagožka Jitka Králová.

V Mělníku bude k vidění neandrtálec, a dokonce i kromaňonec, tedy pravěcí lidé. Najdete tam také exponáty, jako stoličku mamuta nebo roh pratura. Všechno doplní zajímavé zážitky.

„Patří sem například možnost vyzkoušet si přechod mezolitickou vodní krajinou a poznávat zvířecí stopy, vytvářet kresby pravěkých zvířat na kameny, zkusit si na drásadle opracovat dřevo, rozpoznat zástupce tehdejší fauny a flóry nebo vyhledat zlomky kamenných industrií,“ doplňuje Králová.

Bohatý program čeká také všechny zájemce o historii v Mladé Boleslavi. V muzeu mladoboleslavské automobilky můžete dnes vidět depozitář prototypů a sportovních vozů. O hudební doprovod se postará kapela muzikantů s hendikepem The Tap Tap.

Vstup v noci do muzeí je zdarma.

Radek Duchoň, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme