Horácká galerie v Novém Městě na Moravě slaví padesátiny

Před padesáti lety byla v Novém Městě na Moravě založena Horácká galerie. V prostorách bývalého renesančního zámku na Vratislavově náměstí ukrývá sochy a obrazy od nejvýznamnějších regionálních autorů nebo třeba hutní sklo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Díla sochaře Jana Štursy v Horácké galerii

Díla sochaře Jana Štursy v Horácké galerii | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

„Kmenový autor, díky němuž Horácká galerie vznikla, je Jan Štursa,“ říká ředitel galerie Josef Chalupa, zatímco otevírá dveře do expozice v přízemí.

Místnost je plná úchvatných bronzových a kamenných soch i plastik inspirovaných životem novoměstského rodáka. Osudné mu byly ženy.

„Po krásných, křehkých dívčích aktech jsou to akty zralých žen, z nichž nejznámější je tančící Sulamit Rahu. Je to dynamická figura barokních proporcí,“ ukazuje Chalupa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Horáckou galerii navštívila redaktorka Hana Mikulincová

O kus dále se nacházejí díla, kterými Štursa reagoval na hrůzy války. „Práce, které byly vyloženě inspirovány zážitkem na frontě, ať už je to Pohřeb v Karpatech nebo Raněný,“ dodává ředitel galerie.

Naproti sobě stojí v místnosti dvě majestátní sochy – mistra Jana Husa a Tomáše Garrigua Masaryka. „Masaryk není naproti Husovi náhodou, protože si zvolil na prezidentskou standartu ono známé Pravda vítězí,“ vysvětluje Chalupa.

O letošní Galerijní noci pak muzeum otevřelo v prvním patře novou expozici, kde jsou k vidění zajímavé obrazy i nábytek, který se dochoval z původního zámeckého mobiliáře.

Díla sochaře Jana Štursy v Horácké galerii | Foto: Hana Mikulincová

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme