Pražské nemocnice už nesmí odmítat pacienty od záchranářů. Situace se výrazně lepší

Pražská záchranná služba v posledních letech řešila řadu problémů s předáváním pacientů do nemocnic. Letos v březnu zažila víc než sto padesát takových případů. Ministerstvo zdravotnictví proto pražským nemocnicím, které zřizuje, nařídilo, že pacienty nesmí odmítat. Situace se v posledním měsíci zlepšila. Konečné řešení problému je ale v nedohlednu. Nemocnicím totiž stále chybí akutní lůžka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranka přiváží zraněnou pacientku

Záchranka přiváží zraněnou pacientku | Foto: zzspak.cz

V posledních týdnech hodnotí situaci s předáváním pacientů ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz jako bezproblémovou:

„Po zásahu ministerstva se situace výrazně zlepšila. Problémy sice přetrvávají, ale jsou to jednotky. Je to třeba jeden případ týdně, kdy nějaký problém s umístěním stále máme. Je to z důvodu nedostatku kapacit těch oddělení.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci s předáváním pacientů natáčela redaktorka Veronika Štefanová

Právě nedostatek akutních lůžek může do budoucna způsobit další komplikace s předáváním pacientů.

„Oddělení s tím mají samozřejmě problém. Protože když tu postel nemá, nemá nějaký přístroj, tak nemají pacienta kam položit, pak nás budou odmítat i nadále, což se v ojedinělých případech i děje,“ potvrzuje Schwarz.

Situaci by mohly částečně vyřešit urgentní příjmy. O jejich vybudování usiluje hned několik pražských nemocnic. V plánu to má například Thomayerova nemocnice, zatím na to nemá ale dostatek finančních prostředků.

Pražská záchranná služba denně zasahuje minimálně u tří stovek událostí. Z toho zhruba 50 je téměř vždy akutních.

„Jsou připravené plány, dokonce i vizualizace, kde by to oddělení mělo být, jak by mělo vypadat a fungovat. Zatím žádný horizont nemáme. A hlavně řešíme finanční otázku, protože náklady na vybudování urgentního příjmu budou v řádu desítek milionů korun – asi 30 až 40 milionů,“ odhaduje mluvčí nemocnice Martina Štanclová.

Nejčastěji vozí záchranka pacienty do Nemocnice Na Bulovce. V roce 2013 do ní přivezli víc než 20 tisíc pacientů.

Předání by do budoucna měl také usnadnit urgentní příjem. Nemocnice už vytvořila pracovní skupinu, která bude mít zavedení takové centrály na starosti.

Nemocnice Na Bulovce | Foto: Nemocnice Na Bulovce

„Musí prodiskutovat celý provoz a režim centrálního příjmu. Místo už vytipováno je – v pavilonu ortopedie. Centrální systém budeme integrovat do stávajícího pavilonového uspořádání. Když to optimisticky zhodnotím, tak by centrální příjem na Bulovce mohl fungovat na jaře příštího roku,“ věří mluvčí nemocnice Martin Šalek.

Ministerstvo zdravotnictví chce podpořit vznik dalších urgentních příjmů. Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Vymazala zatím ale není možné říct, kdy přibudou:

„Já nechci říkat úplný časový horizont, protože to znamená všechny projekty - stavební povolení nebo sehnání nutných peněz, doufám, že i třeba z nějakých evropských fondů, nejsou otázkou týdnů nebo měsíců, spíš půl roku nebo roku a půl.“

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme