Kutnohorští školáci poměřili své síly s olympioniky Vítkovou a Svojanovským

Podle statistik se v Česku pravidelně věnuje sportu pouze necelá třetina populace. Navíc neustále narůstá počet obézních dětí. Změnit to chce Český olympijský výbor, který přišel s kampaní Česko sportuje právě na podporu zdravého životního stylu. Díky tomu si dnes kutnohorští školáci mohli zasportovat s olympijskými medailisty - biatlonistkou Veronikou Vítkovou a veslařem Oldřichem Svojanovským.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti si společně se sportovci vyzkoušely třeba skok z místa do dálky

Děti si společně se sportovci vyzkoušely třeba skok z místa do dálky | Foto: Michal Trnka

V asi hodinovém programu setkání dětí kutnohorské základní školy Tomáše Garrigua Masaryka nechyběl test olympijských znalostí, beseda i možnost zasportovat si se slavnými hvězdami.

Největší zážitek si odnesli školáci, kteří si s Veronikou Vítkovou mohli poměřit síly ve skoku do dálky z místa a takzvaném člunkovém běhu. Na sportovním kolbišti zazářila i Veronika Procházková z tamní deváté třídy. Olympijskou medailistku totiž s přehledem porazila.

„Je mi to trošičku blbý, ale co se dá dělat. Speciálně jsem netrénovala, máme tréninky pravidelně,“ říká studentka.

Veronika Vítková svoji prohru uznala a vysvětlila, proč mezi dětmi tentokrát po sportovní stránce příliš nezazářila.

„Zrovna tyhle dvě disciplíny, krátké sprinty a skoky do dálky, nebyly mojí silnou disciplínou už na základce. Pro mě to není, že bych si zasportovala, ale chci přivést děti k tomu, aby se taky hýbaly, aby sportovaly,“ vysvětluje Vítková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sportování s olympioniky přihlížel reportér Michal Trnka

S úplně stejným cílem přijel do Kutné Hory i veslař Oldřich Svojanovský.

„Bylo tu 450 dětí, zaplať pánbůh na několik desítek talentů, kteří nám z toho vzejdou. Bude úspěch, když se pět až deset z nich bude věnovat sportu dál,“ myslí si Svojanovský.

Kutnohorští školáci si návštěvu uznávaných sportovců vybojovali v takzvaném Olympijském víceboji, projektu Českého olympijského výboru. Děti v rámci běžných hodin tělocviku plnily šest různých disciplín rozvíjejících rychlost, vytrvalost, sílu i pohyblivost. Nešlo přitom o to, kdo skočí nejdál nebo poběží nejrychleji, ale o účast co největšího počtu žáků.

„Od prvního dne jsme začali ve všech ročnících plnit šest povinných disciplín Olympijského víceboje. Můžeme říct, že v polovině soutěže se nám podařilo do projektu zapojit všechny děti, které k nám na školu chodí, kromě těch, které jsou osvobozeny od tělesné výchovy,“ uvádí učitel tělocviku ze základní školy T. G. Masaryka Radek Jásek.

Děti většinou nejvíc bavil například skok daleký, kriket nebo běh na 60 metrů.

Školy, které se do projektu zapojily, mohou soutěžit dál, i když už ne o návštěvu olympijské hlídky. Stále je ale ve hře sportovní vybavení za celkem 300 tisíc korun.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme