Pět obcí z Českolipska se uchází o titul Vesnice roku. Podle starostů je důležité, jak se v nich lidem žije

Každoroční soutěž Vesnice roku není jen o opravených fasádách nebo náměstích. Obce často nemají na nákladné opravy peníze, přesto se do ní přihlásí. Na Českolipsku jich je letos pět. Tamním obyvatelům se život v té jejich vesnici líbí. Nejde prý ani tak o novotou zářící uličky a domky, ale o to, jak se v obci žije. O titul se letos ucházejí Kravaře, Prysk, Zahrádky, Polevsko a Ralsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kravaře na Českolipsku

Kravaře na Českolipsku | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Cesta v Kravařích směrem od České Lípy je neutěšená, šedivá a zaprášená. Obec má také veliké asfaltové náměstí, jaké je pro vesnici dost netypické.

Část obce Kravaře-Raná je jiná, plná upravených domků. „Jsme tu nesmírně spokojeni. Všechno se tu vylepšuje a já jsem tu spokojená. Je tu krásně,“ říká Jiřina Pažoutová, která v Kravařích-Rané bydlí v roubeném stavení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O titul Vesnice roku se bude na Českolipsku ucházet pět vesnic, zjistil reportér Tomáš Mařas

Podle nezávislého starosty Kravař Víta Vomáčky je důležité, jak se v obci žije. „I proto jsme se přihlásili do Vesnice roku, protože to není jen o tom, jestli máme všechno opravené a všechno září novými laky a barvami, ale o tom, jak vesnice interně žije,“ říká starosta Vomáčka.

Kravaře svým obyvatelům mají co nabídnout. „Máme tu Centrum zdraví, kde je sauna i hydromasážní vana. Naproti je multifunkční hřiště s večerním osvětlením. Máme i veřejný internet a knihovna získala před nedávnem titul Nejlepší knihovna Libereckého kraje,“ vypočítává Vomáčka.

Cílem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova a upozornit širokou veřejnost na význam venkova. Soutěž poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995, od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů Ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. Ministerstvo zemědělství se mezi vyhlašovatele připojilo v roce 2007.
Zdroj: vesniceroku.cz

Problém je právě velké asfaltové náměstí. „Máme obrovské náměstí, a pakliže bychom ho chtěli rekonstruovat, bude to stát zhruba 20 milionů korun,“ dodává starosta.

Kromě Kravař se o titul Vesnice roku uchází i Prysk nedaleko Nového Boru.

„Je tady klid a obec nabízí různé akce pro děti. Taky se tu slaví první máj, parčíky se obnovují a máme tu i opravený krásný kostel,“ popisuje chalupářka Marie Čechová, co může Prysk nabídnout.

Zahrádky patří k pětici obcí Českolipska, které mají zájem titul získat. „Nabídnout můžeme krásnou přírodu, spousty turistických cest, nové chodníky i kulturu,“ říká nezávislý starosta Zahrádek Ladislav Chvojka.

Ani podle něj není titul Vesnice roku jen o hmotných záležitostech, ale i o tom, jak se v obci žije. Zahrádky už jednou titul získaly.

„My jsme ho získali v roce 2009,“ připomíná starosta Zahrádek a dodává, jak hodnocení obce probíhá.

Ralsko | Foto: Ivana Schöffelová

„Hodnotitelská komise navštíví Obecní úřad, kde se udělá prezentace. Pak se chodí po obci a to, čím se chce obec pochlubit, komisi ukáže. Když komise potká někoho z obyvatel, tak se i zeptá, jak se mu tu žije,“ dodává starosta.

Komise by obce měla navštívit na konci června. Kromě Kravař, Prysku a Zahrádek se o titul Vesnice roku uchází ještě Polevsko a Ralsko.

Vítěznou obec krajského kola vyhlásí komise o prázdninách, výsledek celorepublikové soutěže budeme znát na konci září.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme