V Kyjevě by proruského separatistu pohledal. Ne všichni tu ale souhlasí s boji na jihovýchodě země

Už zítra čekají Ukrajinu předčasné prezidentské volby. Na jihovýchodě země se ale bojuje, jak proruští separatisté, tak vládní jednotky tu stupňují snahu ovládnout co největší území. Ti první proto, že chtějí volby překazit, druzí se zase snaží umožnit účast v nich co největšímu počtu lidí. Obě strany už řadu dní hlásí rostoucí počet mrtvých a raněných. Lidé na kyjevském Majdanu mají na krvavé střety vlastní názor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Majdan

Majdan | Foto: Emilio Morenatti | Zdroj: ČTK

Důchodce Olexandr si myslí, že silové řešení je jediné možné. Rusové podle něj pokusy o diplomatické řešení chápou jako slabost, kterou mohou využít. Ničemu jinému než síle Moskva prý nerozumí.

Také Irina přizvukuje, že Ukrajina si nesmí nechat všechno líbit. Smrt nebeské stovky, jak se začalo říkat zabitým při násilnostech na Majdanu, je prý odkaz, kterému teď musí všichni, kteří přežili, dostát. A jakákoliv slabost nebo ústupky by jejich památku jen pošpinily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na kyjevském Majdanu natáčel zpravodaj Ondřej Bouda

Žádný stát nemá právo porušovat naši suverenitu, domnívá se Oleg, a přestože se hlásí k ruské národnosti, tak nesouhlasí s anexí Krymu ani s ruskými snahami rozvrátit jihovýchodní Ukrajinu. Nebere si servítky a označuje Putina za agresora, který i v těchto dnech posílá vojáky na cizí území.

Ukrajinci si podle Olega nemohou nechat něco takového líbit a musí se bít za svá práva i za nezávislost na novém ruském impériu.

Ani pan Roman, který žije v Kyjevě, ale narodil se v Luhaňsku, nepodporuje separatisty. Protiteroristická operace na jihovýchodě je ale podle něj obrovskou chybou.

Říká, že názorové rozdíly mezi východem a západem by se měly spíš řešit u jednacího stolu tak, aby se zabránilo dlouhodobému rozvratu a rozpadu země. Jakákoli eskalace násilí podle Romana jen prohloubí krizi a rozbíje jednotu ukrajinského národa.

Věra, která na Majdan dorazila s celou rodinou, se jen modlí, aby to celé brzy skončilo. U jednoho z památníčků obětí kyjevských násilností si utírá slzy a říká, že už bylo mrtvých dost. Ženy po celé zemi se prý bojí, že přijde válka a ony pak ztratí své muže a syny.

Její manžel Viktor s ní ale nesouhlasí. „Rusko musí být zastaveno za každou cenu, protože ubližuje Ukrajině a všem Ukrajincům,“ říká Viktor a posílá vzkaz do Evropy: „Pokud agresor uspěje, tak další obětí Ruska může být některá ze zemí Evropské unie.“

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme