Karlovy Vary budou mít méně zastupitelů, klesl totiž počet obyvatel

Karlovarských zastupitelů bude v novém volebním období méně. Může za to úbytek obyvatel. Podle Českého statistického úřadu klesl pod magickou 50 000 hranici. V tomto případě, podle zákona, musí dojít i ke snížení počtu zastupitelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovy Vary

Karlovy Vary | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Podle statistiků žilo v Karlových Varech v lednu jen 49 864 lidí a v tomto případě by mělo mít město jen od 15 do 35 zastupitelů. Tak hovoří zákon. V současné době má 38 zastupitelů.

Politici nakonec zvedli ruku pro maximální možný počet členů. Ten začne platit po říjnových volbách, uvedl primátor Petr Kulhánek z Karlovarské občanské alternativy:

Přehrát

00:00 / 00:00

O poklesu karlovarských obyvatel mluvila Andrea Strohmaierová

„Ano, je to přesně pro nové volební období, které následuje po 1. lednu daného roku, kdy klesne počet obyvatel pod 50 000.“

Důvodů, proč odcházejí lidé z Karlových Varů, je několik.

„Je to neexistence vysoké školy v Karlových Varech. To znamená, mladí lidé, kteří odejdou studovat jinam, se většinou už nevrací. Ale zejména výrazný faktor vidím v trendu budování satelitních měst, které stojí v těsném okolí Karlových Varů, ale mimo katastr města Karlovy Vary. Takže ti lidé de facto ve městě fungují, ale žijí mimo jeho hranice,“ poznamenal primátor.

Opoziční kritika

Opoziční zastupitelé ale městu vyčítají, že neudělalo žádné kroky v tom, aby lidí přibylo. Naopak, po celé čtyři roky obyvatel ubývá a město přichází i o peníze.

„Za čtyři roky je to zhruba 15 milionů korun, o které město přichází. Další problém, který vidím, je, že město Karlovy Vary nepracuje s okolními obcemi, nevyjednává o možném sloučení města s obcemi jako je Březová, Jenišov, Hory, Dalovice. Prostě, přistupuje k tomu laxně,“ dodává zastupitel Tomáš Hybner z hnutí LEV 21.

To ale primátor Petr Kulhánek odmítá. Podle něj přijdou Karlovy vary jen o několik stovek tisíc korun v rozpočtovém určení daní a jednání s obcemi probíhá i nadále:

Kolonáda, Karlovy Vary | Foto: Filip Jandourek

„Setkání se starosty obcí v celém ORP a samozřejmě i v okolí města probíhají kontinuálně několikrát ročně. Samozřejmě motivace současných obcí není, protože k tomu není žádný tlak. Samozřejmě je to i nějaká jejich hrdost, že obec je samostatná. A pokud je to výrazně neovlivňuje finančně, tak je nic netlačí do toho, aby se obce připojily k městu.“

A slova primátora potvrzuje i starosta Jenišova u Karlových Varů Ivan Truksa za nezávislé. Navíc ani v připojení ke Karlovým Varům nevidí pro své obyvatele žádné výhody:

„Nedomnívám se, že by nám Vary přinesly něco navíc. Protože městská doprava k nám jezdí, my si ji platíme. Školy a školu využíváme v Karlových Varech. Když to řeknu nadneseně, tak v roce 1975 při rušení naší školy a v roce 1990 při rušení naší školky se Karlovy Vary zavázaly, že to zvládnou. Takže jen plní svůj slib, ke kterému se Vary zavázaly před několika desítkami let.“

I když v Karlových Varech klesl počet obyvatel, nic nemění na tom, že zůstávají statutárním městem.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme